Home » Kristen Ghodsee på Festival of Freedoms: «Feminismen har mistet sin radikalisme ved å bli co-optert av kapitalismen»

Kristen Ghodsee på Festival of Freedoms: «Feminismen har mistet sin radikalisme ved å bli co-optert av kapitalismen»

by Russell Crowe

I følge forfatteren har vi fortsatt mye å lære i dag.kreative løsninger«vedtatt på den tiden for å støtte kvinners arbeid.

«Vi vet at kvinner synes det er vanskelig å balansere familie- og yrkesliv fordi de har en annen dag med husarbeid hjemme. I disse landene er det noen arbeidsplasser som gir kvinnelige arbeidere en pakke med ingredienser for å slippe å gå på shopping. Et stort problem er også forskjellen mellom aktiviteter som anses som feminine og maskuline. Menn ønsker ikke å ta seg av visse ting, inkludert hjemmetjenester, som faller på kvinner og påvirker karrieren deres. I Bulgaria på 1970-tallet ble dette et reelt tema; feminister lurte på hvorfor menn ta vare på grillen, som involverer kjøtt og bål, men ikke resten av de kulinariske aktivitetene. For å overbevise dem om å lage noe annet, slo de seg sammen med metallindustrien for å lage en spesiell kniv som kan kutte … salaten som følger med alkohol! Og vet du hva? Det fungerer! Siden dette gir et mer maskulint bilde til denne retten, begynner menn å lage salat også!«, forklarer hun.

«De forsto virkelig at for å endre ting må du jobbe på alle nivåer: med tanke på regjeringens politikk, lover, samfunnet, men også i hverdagens minste gester. Og på femtitallet, i møte med disse østeuropeiske kvinnene som frigjorde seg selv, i USA, innebar det å være en god amerikansk kvinne å være hjemme og ta vare på barna, distansere deg fra kommunistene… i USA Stater, ja «»Du er en feminist, hvis du kjemper for likestilling, blir du direkte ansett som en kommunist, noe som ble utkjempet under McCarthyismen.»

Frigjøring av kvinner var umulig uten arbeidernes og omvendt

Noura Amer, koordinator for Maison des Femmes og president i foreningen Arab Women Solidarity Association (AWSA), reagerer: «I den arabiske verden på 1970-tallet ville flere land også bli sosialistiske (men diktatoriske) regimer, og det er riktig at feminisme på den tiden også ble assosiert med kommunisme. De siste tiårene har det imidlertid vært annerledes: Islamister har heller anklaget feminister for å være vestliggjort og solgt ut til Vesten. Det er alltid denne logikken til motstående blokker.«

Kristen Ghodsee er enig: «Ja, som om feminismen var skapt i Brussel eller New York. Når jeg snakker med unge kvinner fra østlige land, kjenner de ikke historien deres. De vet ikke at deres region har vært i forkant av kvinnefrigjøring. Vi kjenner ikke denne historien fordi den fortsatt er forbundet med grusomhetene de kommunistiske regimene har begått, som selvfølgelig må nevnes. Når vi tenker på feminisme på 70-tallet, tenker vi på Gloria Steinem ENTEN Betty Friedanmen denne feminismen ble skapt som en reaksjon på hva kvinner i østlige land hadde oppnådd. Valentina Tereshkova gikk i bane rundt jorden i 1963. Vestblokken innser at dette begynner å gi dem et dårlig bilde: hvorfor er østlige kvinner mer frigjorte? At minoriteter og arbeidere behandles bedre der?«

You may also like