Home » Kronprinsesse Victoria utnevnt FNs goodwill-ambassadør

Kronprinsesse Victoria utnevnt FNs goodwill-ambassadør

by Liv Ullmann

Den 17. oktober 2023 sluttet kronprinsesse Victoria av Sverige seg til den svært utvalgte gruppen av personligheter som ble utnevnt til goodwill-ambassadører for FNs utviklingsprogram. Tronarvingen formaliserte hennes nye stilling under en seremoni i Bernadottebiblioteket i Det kongelige slott.

Les også: Kronprinsesse Victoria hyller slaven Badin adoptert av dronning Luisa Ulrique

Victoria fra Sverige slutter seg til gruppen av goodwill-ambassadører til FNs utviklingsprogram

Kronprinsesse Victoria, 46, har blitt utnevnt til goodwill-ambassadør for Sustainable Development Goals (SDGs) av FNs utviklingsprogram (UNDP). Utnevnelsen ble symbolsk kunngjort 17. oktober, den internasjonale dagen for utryddelse av fattigdom. Hun hadde allerede blitt utnevnt til SDG-advokat mellom 2016 og 2019 av den forrige generalsekretæren i FN, Ban Ki-moon. Hun fortsetter å inneha tittelen Defender Emeritus, på grunn av sin tidligere stilling. Dronning Mathilde av Belgia er nå en SDG-advokat.

Kronprinsesse Victoria av Sverige under den offisielle navneseremonien på Bernadottebiblioteket ved Det kongelige slott i Sverige 17. oktober 2023 (Foto: Daniel Bengtsson/Stella Pictures/ABACAPRESS.COM)

Les også: Sveriges seier i Georgia for å observere EU-oppdragene

«Det er en stor ære å ha blitt utnevnt til UNDP Goodwill-ambassadør. For meg er dette nye muligheter til å støtte innsatsen til fordel for bærekraftsmålene», har erklært Kronprinsesse Victoria 17. oktober under signeringen av utnevnelsen hennes, under en seremoni organisert i Bernadottebiblioteket på Slottet i Stockholm. «Jeg ser frem til å fordype meg i UNDPs arbeid for å forhindre mange av de vanskelige utfordringene verden står overfor i dag og påvirker mennesker over hele verden.»

Til stede under seremonien var undergeneralsekretæren i FN og viseadministrator for UNDP, Ulrika Modéer, og den svenske ministeren for internasjonalt utviklingssamarbeid og utenrikshandel, Johan Forssell. Kronprinsesse Victoria av Sverige vil nå kunne se enda oftere sin fetter og venn, kronprins Haakon av Norge, som også er goodwill-ambassadør. De er for øyeblikket de eneste kongelige med denne funksjonen. Andre ambassadører er personligheter som skuespillerne Antonio Banderas og Nikolaj Coster-Waldau, fotballspilleren Iker Casillas, artisten Olafur Eliasson og den kjente skuespilleren og produsenten Michelle Yeoh.

Kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Haakon under en humanitær reise til Kenya i november 2022 som en del av et UNDP-oppdrag (Foto: UNDP/Hand out)

Victoria, fra Sverige, er beskytter av Gundua Foundation, som driver en skole og et helsesenter i Kenya. Hun opprettet sin egen stiftelse sammen med mannen sin i 2010, som fremmer inkludering, trivsel og helse for unge mennesker.

bilde avatar

Nicolas Fontaine

Redaktør

Nicolas Fontaine har vært frilans webredaktør siden 2014. Etter å ha vært redaktør og forfatter for en rekke belgiske og franske merker og medier, spesialiserte han seg på ekte nyheter. Nicolas er i dag sjefredaktør for Histoires royales. nicolas@histoiresroyales.fr


You may also like