Home » Louis av Bayern, arving til Wittelsbachs

Louis av Bayern, arving til Wittelsbachs

by Siv Jensen

Ludwig vil en dag, etter all sannsynlighet, være leder av det bayerske huset. En av de eldste, om ikke den mest prestisjefylte, av de tyske dynastiene. Og uten tvil minst akseptert.

Bayern, ansett som «konservative», har alltid verdsatt sin unike kongefamilie. Franz, den nitti år gamle hertugen av Bayern, bor i Nymphenburg-palasset sammen med sin partner, Thomas Greinnwald, og har aldri vært mer populær enn siden hans modige kommer ut, den første av eliten. Fire år yngre hans, broren Max, hertugen av Bayern, hadde sammen med sin kone, Isabel, fem døtre (Sophie, Marie Caroline, Maria Anna, Hélène og Elizabeth), og den siste returloven, opprettet i mars 1918, åtte måneder før monarkiets fall, er kronen fastsatt til å være arvelig etter ordre om mannlig primogenitur. Så, som hertug Franz bestemte i mars 1999, skulle statusen som leder av kongehuset etter dem tilfalle hans første fetter, prins Luitpold, født i 1951, og deretter til sønnen, prins Ludwig, som nettopp har giftet seg.

Thomas Greinwald og hertug Franz av Bayern i bryllupet til prins Ludwig av Bayern og Sophie-Alexandra Evekink 20. mai 2023. © Felix Hörhager/Image Alliance via Getty Images

Les også >> Det romantiske ekteskapet til Luis de Baviera med Sophie-Alexandra Evekink

En prestisjetung arv å presidere over skjebnene til denne linjen hvis slektstre har sine røtter i foten av Alpene, utover det første årtusenet. Dens utallige grener hadde fremgang i Sør-Tyskland og til og med på bredden av Rhinen, der dens fyrster regjerte som grevepalatiner, kurfyrster, hertuger og senere konger av Bayern. Gjennom århundrene har Wittelsbachs kronet kronene til Ungarn, Danmark, Sverige, Norge og Hellas. Valgte germanske romerske keisere to ganger, og romernes konger tre ganger, lyktes de alene, på 1700-tallet, i å bryte det hegemoniske styret til sine habsburgske fettere og naboer. Wittelsbach-prinsesser ble dronninger av Frankrike, Sverige eller Spania, Sachsen, Preussen, Württemberg, Napoli, Belgia, keiserinne av Østerrike også, med Sissi. Og hvilke karakterer! Entall. Til det punktet at noen historikere, leger og politiske opportunister har snakket om en forbannelse, om en «Wittelsbach-galskap». For en bombastisk ubalanse da, hvis det var slik, gjennomsyret av poesi, med romantikk, med en ridderlig ånd, med en umettelig frihetstørst. Selv til kronens pris. «Vi har alle et korn i familien,» sa hertug Carl-Theodor i Bayern. En kvalifisert mening, han var en lege, en velkjent øyelege.

Ludvig II av Bayern
Ludvig II av Bayern. © INTERFOTO / ÖNB INTERFOTO / ÖNB

Han tenkte på onkelen, Ludwig I, som med sin patronage hadde forvandlet München til det «nye Athen», Europas kulturelle hovedstad, før han abdiserte for de vakre øynene til Lola Montès, en sirkusrytter. Til hans fettere Luis II, megaloman og estet, besatt av byggingen av hans fantastiske slott, og ubebodd, for å rømme fra den politiske virkeligheten, hans rike underordnet Preussen; og Otto I, den yngste, veldig gal og innlagt på sykehus… Til søstrene hans, Elizabeth, keiserinne av Østerrike, på flukt fra Wien, mannen hennes, hans kjedsomhet i et desperat løp; Maria, dronning av Napoli, heltinne forskanset i festningen Gaeta med en siste kadre av trofaste soldater for å kjempe mot den forhatte Savoyen, gravegravere fra kongeriket til hennes for svake ektemann; Sophie, hotheaden, brant levende i brannen ved Bazaar de la Charité. Han ante imidlertid bare originaliteten til sin egen datter, den lunefulle og modige Elizabeth av Bayern, kona til Albert I, belgiernes «ridderkonge», under den store krigen.

Les også >> Elizabeth av Belgia, en avantgarde i hjertet

Ved hans side vil være «sykepleierdronningen», som overrasker når hun sender et tog fullt av mimosaer fra Nice, for på julenatten, i skyttergravene, trenger «soldater mest drømmer!», sier han. det er sikkert, det er hun igjen, musikken og elskeren av musikk, som forbløffer alle ved å gå ned med fiolinen sin ned i skallkratrene, «ved lyden»! Og han ryster opp i de hellige, og utenriksministeren til hans barnebarn kong Baudouin, når han entusiastisk aksepterer, midt under den kalde krigen, invitasjoner fra Sovjetunionen, Jugoslavia og det kommunistiske Kina. Men konformisme kjeder «Red Queen» dypt. En Wittelsbach, til og med kronjuvelene.

Elizabeth av Bayern, kone til Albert I av Belgia og dronningkonsort.
Elizabeth av Bayern, kone til Albert I av Belgia og dronningkonsort. © akg-images / De Agostini / Ambrosiana Library

You may also like