Home » Lovatnet: et vakkert sted med en tragisk historie

Lovatnet: et vakkert sted med en tragisk historie

by Ashley Olsen

Dette turisthotspottet er et av de vakreste stedene i Norge, men det skjuler en tragisk hemmelighet. Dette er historien om Lovatnet-tragedien og faren for at det skjer igjen.

De norske fjordene er kjent over hele verden for sin fantastiske naturskjønnhet. Lenge før masseturismen tiltrakk mysteriet med fjordene europeiske konger fra alle samfunnslag.

Lovatnet: Et vakkert sted med en tragisk historie 33

I dag er den naturlige skjønnheten i de norske fjordene ikke lenger en hemmelighet. drevet av fantastiske bilder delt på sosiale medier, er Norges fjorder fulle av internasjonale besøkende hver sommer.

Lovatnet, nær Loen i Nordfjorden, er et av stedene som har fått en oppblomstring i popularitet. Dens nærhet til Olden Cruise Port og Loen Skylift betyr at flere mennesker besøker innsjøen enn noen gang før.

Bare se på bildene av Lovatnet (også kjent som Loenvatnet) for å se hvorfor denne bresjøen har blitt så populær. Han er helt fantastisk.

Hvor ligger Lovatnet?

Først, la oss sette innsjøen på et kart!

bak utseende

Men i Lovatnet er det en fare gjemt i sikte. De forrevne fjellene som gir innsjøen dens spektakulære natur er også en kilde til tragedie.

Hvis du vet hvor du skal lete, vil du se noen arr i fjellet på siden av fjellet. De er den mest åpenbare ledetråden til hva som har skjedd her mange ganger i løpet av de siste 100 årene.

Lovatnet i en norsk fjord.
Lovatnet: Et vakkert sted med en tragisk historie 34

På begynnelsen av 1900-tallet blomstret to små jordbruksbygder, Bødal og Nesdal. Jordbruksforholdene var gode og antallet turister økte. Men alt har endret seg.

Lovatnet-skredene

Mellom 1900 og 1950 stupte flere steinras fra Ramnefjellet ned i det rolige vannet i sørenden av innsjøen, og skapte dødelige tsunamibølger.

Det var advarselsskilt. Antall steinsprang fra det 1.493 meter høye Ramnefjellet var økende. Men få forventet hva som ville komme videre.

I 1936 mistet 74 mennesker livet. Denne katastrofen var enda vanskeligere å svelge siden den inntraff bare 31 år etter en lignende hendelse. Det som bekymrer lokalbefolkningen er at geologer er ganske sikre på at det vil skje igjen en dag.

Jostedalsbreen gir næring til Lovatnet.
Jostedalsbreen gir næring til Lovatnet.

1905-tragedien ved Lovatnet

I 1905 falt et skred på 350 000 kubikkmeter i innsjøen fra en høyde på rundt 500 meter.

De resulterende bølgene, over 40 meter høye, drepte halvparten av befolkningen i to elvebyer. Totalt 61 mennesker ble drept og 60 hjem ble ødelagt, sammen med mange båter og naust. Den siste bølgen kastet turistbåten «Lodalen» 300 meter innover landet.

Dessverre anså geologene som studerte hendelsen i 1905 det som usannsynlig at det ville skje igjen. Derfor ble gårder og bygder gjenoppbygd i kanten av sjøen, men litt høyere. Denne skjønnsfeilen viste seg å være svært kostbar.

1936-tragedien ved Lovatnet

Etter år med dvale på fjellet utviklet det seg brudd på 1930-tallet og flere mindre steinsprang skjedde. Men da landsbyene ble gjenoppbygd høyere opp, følte folk seg ikke utrygge til tross for det vanlige steinspranget.

I 1936 falt mer enn en million kubikkmeter stein i innsjøen fra en høyde på mer enn 800 meter. Nedslaget av disse steinene i innsjøen skapte tre tsunamibølger, som kom i land med praktisk talt ingen forvarsel.

Skadene er enorme. Bølgene slo ned på land og ødela 16 gårder og mange andre bygninger, inkludert en kraftstasjon, sagbruk og verksted. Totalt 74 mennesker har mistet livet og mange flere står i fare for å bli ødelagt.

Lovatnet i dag

Overraskende nok bor det i dag noen bønder ved Lovatnets bredd. Men på grunn av risikoen fra fjell, er arealbruk og utvikling strengt kontrollert.

Arrene i landskapet er godt synlige og har vært gjenstand for flere vitenskapelige studier.

Sofistikert overvåkingsutstyr og evakueringsplaner er allerede på plass. Det betyr at det skal være mulig å slå alarm dersom, eller snarere når, en ny hendelse inntreffer.

Er det trygt å besøke Lovatnet?

Lovatnet ligger innerst i Nordfjorden, nær to isbreer og den nylig åpnede Loen Skylift, og har mye å tiltrekke seg nysgjerrige turister. Men kan vi besøke regionen trygt?

Lovatnet i den norske fjorden.
Lovatnet: Et vakkert sted med en tragisk historie 35

Gitt de avanserte overvåkings- og varslingssystemene som er på plass nå, vil jeg si Lovatnet er et relativt trygt sted å besøke. Mange andre regioner i Norge har tilsvarende risikoprofil, spesielt i fjordregionen.

Risikoen kan sammenlignes med å besøke en jordskjelvutsatt by som San Francisco. Vi vet at et stort jordskjelv før eller siden kommer til å ramme, men det hindrer ikke turister i å strømme til byen hele året.

For de nysgjerrige publiserer og oppdaterer Direktoratet for samfunnssikkerhet med jevne mellomrom et dokument kalt «Krisescenarioanalyse». Dette er et omfattende trussel- og risikovurderingsdokument som diskuterer planlegging for helt spesifikke scenarier som «sannsynligvis» vil skje i Norge.

Disse inkluderer risikoen for at et skred utløser en tsunamibølge. I følge forskningen er sannsynligheten for at en slik hendelse inntreffer i noen av de 26 områdene identifisert i rapporten i løpet av de neste 100 årene estimert til 40 %.

Har du vært i Lovatnet? Gi oss beskjed om dine tanker og erfaringer om området i kommentarfeltet.

You may also like