Home » Målrettet annonsering | Meta vil be om samtykke fra EU-brukere

Målrettet annonsering | Meta vil be om samtykke fra EU-brukere

by Siv Jensen

(Brussel) Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) vil nå søke samtykke fra sine brukere basert i EU før de godkjenner deling av dataene deres for målrettet annonsering på sine sosiale nettverk, kunngjorde det tirsdag.


Denne nye bestemmelsen er ment å svare på «endrende regulatoriske krav», forklarte den amerikanske internettgiganten i et blogginnlegg, etter et sammenstøt med personvernpolitiet i Irland, hvor selskapet har sitt europeiske hovedkvarter.

Meta ble rammet med to store bøter på til sammen €390 millioner i januar fra den irske regulatoren, som handlet på vegne av EU, for brudd på den europeiske dataforordningen (GDPR).

Fremfor alt ble Meta fratatt det juridiske grunnlaget som ga den til å samle inn, lagre og analysere dataene til de hundrevis av millioner av europeere som bruker tjenestene deres uten formelt å spørre om deres samtykke. Regulatorens avgjørelse krevde at den skulle be brukerne om spesifikt samtykke for å vise dem målrettet annonsering.

For øyeblikket har brukere som logger på Facebook og Instagram denne datadelingstillatelsen aktivert som standard, noe som lar Meta generere svært personlig tilpassede og svært lukrative annonser.

«I dag kunngjør vi vår intensjon om å endre det juridiske grunnlaget vi bruker for å behandle visse data for personlig tilpassede reklameformål for enkeltpersoner» basert i EU, samt Sveits, Norge, Island og Liechtenstein, forklarte Meta.

«Det er ingen umiddelbar innvirkning på tjenestene våre i regionen. Når denne endringen er aktivert, vil annonsører kunne fortsette å utføre personlig tilpassede reklamekampanjer for å nå potensielle kunder,» sa den kaliforniske gruppen, og indikerte at den opprettholder «en konstruktiv dialog» med regulatorer.

Europa representerer et nøkkelmarked for Meta. Facebook hadde rundt 300 millioner daglige aktive brukere i Europa ved utgangen av 2022, av totalt 2 milliarder på verdensbasis, med europeere som genererte rundt en femtedel av Metas annonseinntekter.

Flere amerikanske internettgiganter har blitt rammet av massive bøter de siste årene for sin forretningspraksis i EU og må tilpasse seg strenge EU-regler for personvern.

Meta er også en av de digitale gigantene som neste år vil bli pålagt av de nye EU-reglene mot konkurransebegrensende praksis (DMA) og, fra slutten av august, nye forpliktelser til å bekjempe desinformasjon, netthat og forfalskninger (DSA).

You may also like