Home » Mobileye: veien til autonom bil

Mobileye: veien til autonom bil

by Siv Jensen

Veien som fører til bilen som er i stand til å bevege seg av seg selv i trafikken, viser seg å være brattere enn forventet. Hvis produsentene reviderer ambisjonene nedover, trapper spesialistene opp innsatsen. Som Mobileye, en av gullkornene innen israelsk teknologi.

De siste månedene har innbyggere i Detroit kommet over merkelige hvite SUV-er på gatene i den historiske hovedstaden i den amerikanske bilindustrien.

Hvis linjene med stor banalitet og mekanikken, begge hentet fra NIO ES8, et produksjonskjøretøy designet og produsert i Kina, etterlater fotgjengere og sjåfører likegyldige, er det ikke tilfellet med arsenalet av kameraer og radarer -26 totalt for å gi Visjon 360° – plassert på taket og sidene av kjøretøyet.

Når de stikker hodet inn i kupeen, kan de nysgjerrige se en overflod av elektronisk utstyr som forråder den eksperimentelle naturen til disse bilene, beregnet på å teste, i et urbant miljø og i virkelige trafikkforhold, et av de mest utviklede autonome kjøresystemene i verden verden. .

Transaksjonen markerer en ny milepæl for Mobileye. Det er første gang at selskapet, født i Jerusalem, langt fra motor by, Kallenavnet til Detroit, fødestedet til Ford, Chrysler og General Motors, distribuerer sine autonome biler på amerikansk jord. Det mest fantastiske er at det tok til 2022 å oppleve en slik begivenhet.

Fremtiden henger etter

På midten av 2010-tallet konkurrerte produsentene i selvkjørende bilambisjoner. Tesla lovet dermed ankomsten av modeller som er i stand til å skli i trafikken, reagere på farer og parkere uten innblanding fra sjåføren innen 2017 («nivå 4», det vil si det nest siste nivået på skalaen for autonomi definert av Organisasjonen internasjonale motorkjøretøyprodusenter).

På sin side hadde BMW, like entusiastiske, tenkt å levere sitt første «nivå 5»-kjøretøy, Grail når det gjelder autonomi, allerede i 2021. Hvis vi i dag vet at disse prognosene var for optimistiske, det første homologerte seriekjøretøyet. nivå 3”, signert av Mercedes, skulle lanseres først i år: ankomsten av 100 % autonome biler virket uunngåelig på den tiden.

Nok til å presse Intel, halvledergiganten, til å opprette en divisjon dedikert til assistert kjøreteknologi og kjøpe Mobileye til gullprisen: 15 000 millioner euro.

Et oppkjøp som da gir mening siden selskapet, et av de mest lovende i sektoren, er opphavet til en integrert brikke som samler alle beregningskretsene og intelligensen som er nødvendig for utstyr for assistert kjøring.

Vedtatt av 38 merker

En periode på syv år senere har den selvkjørende bilmani avtatt noe, hemmet av tekniske vanskeligheter og regulatoriske begrensninger. Mobileye beholder imidlertid en reell attraksjon, som demonstrert av børsnoteringen utført i oktober i fjor og utviklingen av prisen (+50%), samt de kommersielle resultatene.

Mobileye-teknologier utstyrer, i varierende grad, 700 bilmodeller fra 38 forskjellige merker. Forventet i år, den 7min Denne generasjonen av brikken, kalt EyeQ Ultra, markerer et stort fremskritt i kraft og baner vei for billigere løsninger for autonom kjøring.

Faktisk burde en enkelt prosessor være tilstrekkelig der den første «tier 4» frittstående modellen, designet i samarbeid med Zeekr (et Geely-datterselskap), forventet i Kina i 2024, krever seks EyeQ 5-brikker. Er du klar til å slutte? ?


nøkkeltall

1,8 milliarder euro

Inntekt for år 2022, 35 % mer enn i 2021.

31 milliarder euro

Mobileyes markedsverdi (per 7. mars 2023).

93,5 %

Den delen av kapitalen som holdes av Intel.


styresett

Amnon Shashua, medgründeren av Mobileye, har fungert som administrerende direktør siden 2017, da Intel kjøpte den israelske oppstarten.

Den amerikanske halvledergiganten solgte i overkant av 6 % av kapitalen under børsnoteringen i oktober 2022. De fleste av de 41 millioner aksjene som ble satt på markedet ble kjøpt opp av institusjonelle aktører, først og fremst fondet Norges Bank Investment Management, som forvalter nesten € 1,2 milliarder i eiendeler.


Reflekser

1999

Opprettelsen av Mobileye. Grunnleggerne Amnon Shashua – en forsker ved det hebraiske universitetet i Jerusalem –, Ziv Aviram og Norio Ichihashi ønsket deretter å utvikle kjøreassistentsystemer ved hjelp av kameraer og kunstig intelligens.

2001

Forskningen fokuserer på utformingen av en superprosessor (System-on-Chip) som samler alle de essensielle maskinvarekomponentene for førerassistanse og autonome kjøreenheter. Den første EyeQ1-prototypen ble presentert i 2004 og kommersialiseringen startet tre år senere.

2014

Etter å ha blitt en av verdens ledende innen førerassistentsystemer, samler Mobileye inn 836 millioner euro i anledning børsnoteringen på New York Stock Exchange. Avtalen, den største i sitt slag for et israelsk selskap, verdsetter selskapet til 5 milliarder euro.

2015

Allerede tatt i bruk av 25 bilprodusenter og integrert i 160 modeller, velger Tesla EyeQ-brikken for å drive Autopilot, dets førerassistentsystem.

2017

På jakt etter kapital for å finansiere utviklingen av autonome kjøreløsninger, kjøpes Mobileye opp av Intel, verdensledende innen halvledere, for 15.000 millioner dollar.

You may also like