Home » Norges sentralbank holder renten uendret og tror den vil stige i mars.

Norges sentralbank holder renten uendret og tror den vil stige i mars.

by Russell Crowe

OSLO, 19. januar (Reuters) – Norges sentralbank holdt sin referanserente uendret på 2,75 % torsdag, som forventet av de fleste økonomer spurt av Reuters, og sa at den sikter mot en økning i mars.

Av de 26 økonomene som ble spurt tidligere, forventet 15 en flat rate på torsdag, mens 11 satset på en økning på 25 basispunkter (bps).

– Den fremtidige banen til styringsrenten vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Styringsrenten vil mest sannsynlig øke i mars», sa Norges Bank-sjef Ida Wolden Bache i en melding.

Mens noen faktorer tyder på at en renteøkning kan finne sted i januar, er det også grunner til å vente på nå, sa sentralbanken.

Kjerneinflasjonen, som lå på 5,8 prosent i desember, var «betydelig over» Norges Banks mål på 2,0 prosent, og arbeidsmarkedet er fortsatt stramt, sa policykomiteen.

På den annen side svekker inflasjonen husholdningenes kjøpekraft, mens mange bedrifter forventer et fall i aktivitet i nær fremtid, la han til.

siste oppdateringer

Se andre 2 artikler

– Utsiktene for norsk økonomi er mer usikre enn normalt, sa Norges Bank.

Norges valuta, kronen, styrket seg til 10,708 mot euro klokken 0915 GMT, fra 10,737 rett før kurskunngjøringen.

Globale energipriser har falt mer enn forventet og det globale inflasjonspresset ser ut til å avta, sa sentralbanken.

– Styringsrenten ble hevet betydelig i en kort periode og pengepolitikken begynte å ha en restriktiv effekt på økonomien. Dette kan tyde på en mer gradvis tilnærming til å sette styringsrenten, la han til.

I desember sa Norges Bank at den «mest sannsynlig» ville stige igjen i første kvartal 2023, og at renten vil holde seg rundt 3 % for året.

Torsdagens uttalelse stemmer overens med dette synet, ifølge analytikere i Capital Economics (CE).

«Banken har indikert at den vil heve styringsrenten på neste møte i mars. Vi mistenker at dette vil være den siste økningen i denne innstrammingssyklusen, og banken vil la styringsrenten stå på 3 % til neste år, sa CE i et notat.

Rapportering av Victoria Klesty, redigering av Terje Solsvik, Gwladys Fouche og Angus MacSwan

Våre standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

You may also like