Home » «Moderne» vaksiner i Japan finner et ukjent stoff. 500 tusen mennesker har fått potensielt farlige vaksiner, to har dødd

«Moderne» vaksiner i Japan finner et ukjent stoff. 500 tusen mennesker har fått potensielt farlige vaksiner, to har dødd

by Russell Crowe

26. august kunngjorde Japans helse-, arbeids- og velferdsdepartement at et ukjent stoff på opptil noen millimeter i størrelse var funnet i 39 ubrukte hetteglass på fem vaksinasjonssteder.

Ifølge Kyodo kan de være metalliske partikler fordi de reagerer på magneten. Den japanske statsministeren har suspendert 1,63 millioner doser av Moderna-vaksinen av sikkerhetsgrunner.

Vaksinene ble levert i tre partier av det spanske farmasøytiske selskapet Rovi SA. Alle tre batchene produseres omtrent samtidig og på samme produksjonslinje. Etter levering ble doser av vaksinen distribuert til 863 vaksinasjonssentre i Japan.

Ytterligere doser vaksine vil bli gitt til disse sentrene. Rundt 500 000 mennesker kan ha mottatt potensielt farlige vaksiner, sa Taro Kono, ministeren med ansvar for vaksinasjon i Japan, 27. august.

I Tokyo kan 9.100 personer ha fått vaksinen og i Osaka, 50.000. Ansatte i det japanske flyselskapet All Nippo Airways, bilprodusenten Toyota og passasjertogselskapet East Japan Railway Company har også mottatt potensielt farlige doser av vaksinen.

De første tilsetningsstoffene ble funnet i ampuller 16. august, men det japanske legemiddelselskapet Takeda Pharmaceutical, som er ansvarlig for salg og distribusjon av vaksinene, varslet ikke helsedepartementet før 25. august.

Årsaken til forsinkelsen er ukjent. Takeda og Moderna rapporterte 26. august at ingen problemer var identifisert med sikkerheten eller effekten av vaksinene.

Ifølge det spanske selskapet Rovi SA ble partiene av vaksinen der urenhetene ble funnet kun sendt til Japan.

Tre dager etter den potensielt farlige «Moderna»-vaksinen dør to menn. Dette er mennene på 38 og 30 år som fikk den andre potten 15. og 22. august. I følge det japanske helsedepartementet ble det ikke funnet fremmede urenheter i noen av de to vaksineampullene.

Departementet sier det ikke er kjent om mennenes død har noe med vaksinasjon å gjøre. De hadde ikke tidligere blitt diagnostisert med en kronisk sykdom eller allergi.

Moderna og Takeda sa at det ikke var bevis for at dødsfallene var relatert til vaksinen.

I alt har rundt 1000 personer som har mottatt koronavirusvaksinen døde i Japan siden vaksinasjonen startet. Det er imidlertid ikke kjent om disse dødsfallene skyldes vaksinasjon.

Natt til 28. august ble det funnet en blanding av svart og rosa i et annet parti «Moderna»-vaksine. Antallet på dette partiet er forskjellig fra de tre andre hvis bruk er avviklet.

Partiklene ble funnet i ampuller med et preparat som skulle brukes i et massevaksinasjonssenter i Naha. Vaksinasjonskampanjen er suspendert på dette stedet.

Prefekturmyndighetene sier at 400 personer har fått vaksinen fra partiet, men at medisinsk personell har visuelt verifisert renheten til produktet i ampuller.

Takeda har krevd at Moderna snarest undersøker og finner ut hvor urenhetene kommer fra.

Ifølge offisielle tall er 43,5 prosent av Japans befolkning ferdigvaksinert (totalt 126 millioner mennesker bor i Japan).

Andre leser nå

You may also like