Home » Morsdag endrer datoer i år! Årsakene til denne endringen.

Morsdag endrer datoer i år! Årsakene til denne endringen.

by Liv Ullmann

Hvert år feires morsdagen over hele verden for å hedre mødre. Det er en mulighet til å huske viktigheten av disse morsfigurene i livene våre. I 2023 vil imidlertid datoen for denne festen være en annen: den vil finne sted søndag 4. juni i stedet for den siste søndagen i mai. Denne modifikasjonen ble forklart i detalj i en artikkel publisert av våre kolleger fra Ouest-France 20. mai 2023.

Det skal bemerkes at denne høytiden ble etablert i 1941 av marskalk Pétain og ble offisielt anerkjent ved lov i 1950. I henhold til denne loven må feiringen av morsdagen finne sted den siste søndagen i mai, med mindre denne datoen faller sammen med pinse. , i så fall er det utsatt til første søndag i juni. I 2023 falt pinsen 28. mai, derav utsettelse av morsdagen.

Denne endringen ble gjort for å forhindre at begge høytidene faller samtidig, noe som kunne ha forstyrret feiringer og komplisert arrangementsplanlegging. Selv om denne endringen kan virke liten, understreker den viktigheten av planlegging og koordinering når du arrangerer feiringer som morsdagen. Det er også en mulighet til å huske at denne høytiden er en viktig tradisjon i mange land, og at den fortjener å bli hedret hvert år.

Morsdag rundt om i verden

Mødre hedres over hele verden, men datoen kan variere fra land til land. Her er noen eksempler:

  • I USA, Canada, Filippinene, Sveits, Tyskland og Belgia feires morsdagen tidligere enn i Frankrike.
  • I USA er det 8. mai, uansett hvilken dag.
  • I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar.
  • I landene i Persiabukta, Egypt, Eritrea, Irak og Jordan feires mødre 21. mars, vårjevndøgn.
  • I Argentina kommer feiringen senere, den tredje søndagen i oktober.

You may also like