Home » muligheter for Russland og jihadistene, trussel for Frankrike

muligheter for Russland og jihadistene, trussel for Frankrike

by Russell Crowe

Lagt ut 10. august 2023
HAR
+

Niger, et land som ligger i den afrikanske Sahel, led et kupp 26. juli 2023og har vært i nyhetene internasjonalt og i Frankrike siden.

Denne måten å ta makten på er ikke i seg selv en nyhet i denne afrikanske regionen: Mali, en nabo til Niger, har opplevd statskupp i 2012, 2020 og 2021 ; Sudan, i 2021 og fra 2023, to militærgrupperkonkurrere om makten. Hvis vi legger til situasjonen i Libya, nord i Niger og Mali, som fortsatt er uløst siden Gaddafis fall, forstår vi at Sahara og Sahel fortsatt er tinderboxes.

Denne geopolitiske tilstanden skaper vinnere og tapere. Selv om de har motsatte mål, kan Russland og jihadistene fremme sine bønder. Tvert imot taper Frankrike og Europa terreng i strategiske territorier for sin økonomi og sin sikkerhet.

Russland (og Wagner) fortsetter å utvide sin innflytelse i Afrika

Dette kuppet i Niger kommer på et tidspunkt da Russland forsøker å styrke sin innflytelse i Afrika. En strategi startet for mange år siden (og som gjenspeiler den fra USSR som forsøkte å distansere disse landene fra vestlig innflytelse), men forsterket siden konflikten i Ukraina.

Overfor bruddet i forholdet mellom Russland og Europa, retter Moskva oppmerksomheten mot utviklingsland utenfor Vesten (det globale sør). Således, i 2023, etter en Sergei Lavrovs besøk i Sudan , Russlands utenriksminister, Russland må bygge en marinebase i dette landet, og sikre en maritim tilstedeværelse i Rødehavet, et viktig område for internasjonal internasjonal handel, som et krysningspunkt mellom Asia og Europa. I følge Forsvarsdepartementet: 40 % av maritim handelVerden går gjennom Rødehavet.

Det nylige toppmøtet mellom Russland og Afrika i St. Petersburg i juli 2023 fremhever denne afrikanske oppmerksomheten. Under dette toppmøtet ledet av president Putin, noterte vi tilstedeværelsen av Jevgenij Prigozhin , en Wagner-leder som hadde lansert troppene sine i et kuppforsøk noen uker tidligere. Bevis på at han ikke falt så mye i unåde i Kremls sfærer, og viser vekten til Wagner-gruppen i Afrika.

Etter kuppet i Niger frykter USA at Wagner paramilitær gruppe dra nytte av det. Denne private hæren er fortsatt en ressurs for Moskva når det gjelder skyggeoperasjoner i Afrika. Offisielt griper han inn for å hjelpe afrikanske regjeringer håndtere opprørere og trusler. Men den bruker også medienes innflytelse til fordel for Russland, angriper vestlig og spesielt fransk innflytelse, og stoler på panafrikanske bevegelser. Faktisk driver Evgeny Prigokhine også et medieimperium, spesielt på Internett, som gir ham muligheten til å kringkaste talen sin.

Det blir interessant å se om kaoset i Niger vil presse Wagner til å posisjonere seg som en kraft for orden.

Kaoset i Niger, et trumfkort for en jihadistisk impuls

Hvis russerne kan bruke Niger til å utvide sin geopolitiske innflytelse, risikerer jihadistene å forverre sikkerhetsproblemene i regionen.

Kupp og sammenbruddet av politiske regimer i Afrika og Midtøsten er muligheter for jihadister til å ta grep. Kuppet i Mali, kombinert med Gaddafis fall (med plyndring av libyske våpenreserver av væpnede grupper) hadde resultert i en økning i makten til jihadistgrupper i Sahara og Sahel.

Ulike grupper knyttet til Al-Qaida som AQIM (Al-Qaida i den islamske Maghreb) eller salafistiske organisasjoner som Ansar Dine (også en alliert av Al-Qaida) hadde da dannet væpnede styrker (Katiba) og hadde klart å få territoriell forankring i ørkenområder.. Denne situasjonen hadde ført til at Frankrike grep inn i rammen av de militære operasjonene til Serval og deretter til Barkhane for å sikre regionen. HAN Niger den var på den tiden spesielt aktiv i kampen mot opprørs- og jihadistgrupper, og var en sentral alliert av Frankrike.

Selv om disse operasjonene spilte en positiv rolle, klarte de ikke å avslutte den jihadistiske trusselen. AQIM og Ansar Dine eksisterer fortsatt under navnet av Jama’at Nusrat al Islam wal Muslimeen (JNIM, eller GSIM Support Group for Islam and Muslims). I tillegg vekker jihadistenes tilstedeværelse i Nigeria, sør i Niger, til Boko Haram frykt for en islamistisk smitte.

Frankrike og Niger: en risiko for energisikkerhet

Niger har en økonomisk og energimessig interesse for Frankrike.

Data om Frankrikes uranforsyning er fortsatt uklare. Derimot, 15 til 17 %Fransk uranimport ville komme fra dette landet. I henhold matet, vil de andre topp 5 leverandørene være Canada (21 %), Russland (18 %), Kasakhstan (18 %), Australia (16 %) og Namibia (10 %). Så det er en avhengighet av Russland, Kasakhstan, som er under russisk innflytelse, og Niger, som også kan endre seg.

Denne konteksten bør føre til at Frankrike og europeerne seriøst vurderer spørsmålet om tilgang på råvarer og materialer som er nødvendige for energi. Derfor er kjernekraft avhengig av land som vi har usikre forhold til. Fornybar energi er avhengig av sjeldne jordarter og batterier produsert i svært det store flertallet av Kina. Hydrokarbonene kommer fra Gulf-landene, fra USA (selv om Norge tillater å sikre et skinn av produksjon i Europa).

Et kontinent som ikke har kontroll over sine råvarer kontrollerer ikke økonomien og befolkningens behov. Det vil være gjenstand for alle påvirkningsspill fra produsenter av råvarer som Kina, USA, Russland eller Gulf-landene.

You may also like