Home » Nyheter: The Alliance, en spesialstyrkekobling: British Royal Marines trener sammen med amerikanske grønne basker i Tyskland, 22. mai 2023

Nyheter: The Alliance, en spesialstyrkekobling: British Royal Marines trener sammen med amerikanske grønne basker i Tyskland, 22. mai 2023

by Roald Amundsen

Storbritannia og USA har et langvarig «spesielt forhold», en setning som ble laget i 1946 av den daværende britiske statsministeren Winston Churchill for å beskrive de sterke kulturelle, politiske og militære båndene mellom de to landene på grunn av deres felles historie. Nylig hadde US Special Forces og UK Royal Marines muligheten til å utdype dette forholdet ved å trene sammen i Tyskland.

Green Berets fra US Army’s 10th Special Forces Group (Airborne) og British Royal Marines» 45th Commando slo seg sammen i to uker på treningsområdet Grafenwöhr i Sør-Tyskland. De praktiserte «direkte aksjon»-raid, og kombinerte hastighet, sniking og overraskelse for å beseire motstridende styrker. I løpet av dagen planla og øvde de på oppdragene sine i isolerte brakker i et hjørne av treningsområdet. Etter mørkets frembrudd sjekket de våpnene sine, rustet opp og klatret inn i en M1288 GMV 1.1s, et tungt bevæpnet lett nyttekjøretøy.

Mens oppdragene varierte fra natt til natt, var de alle rettet mot å teste evnen til Green Beret og Royal Marine-kommandoer til å jobbe sammen under press. The Green Berets er stolte av sin «beherskelse av det grunnleggende», men når det kommer til å kjempe sammen med soldater fra et annet land, kan små forskjeller i taktikk og teknikker forårsake friksjon.

Slike øvelser lar Green Berets og Royal Marines oppdage og løse problemer slik at de i en krise kan kjempe sammen i harmoni.

«Helt fra begynnelsen så vi at disse soldatene var en svært dyktig kampstyrke,» sa Green Beret NCO som var ansvarlig for treningen (som de fleste spesialstyrkepersonell forblir han anonym av sikkerhetsgrunner). Og for å legge til: «De er svært motiverte og taktisk kompetente, og trives i god fysisk form. »

Denne øvelsen er bare den siste i en serie felles treningsøkter som er ment å la hver av de to kreftene dra nytte av den andres evner. I 2022 ønsket Royal Marines Green Berets velkommen til de robuste åsene i Skottland, der amerikanerne trosset beryktet britisk dårlig vær og kunne dra nytte av vertenes erfaring med fjellkrigføring. Senere sluttet de grønne baretene seg til Royal Marines i Bardufoss, Norge, hvor de i flere tiår har finpusset sine arktiske kampferdigheter gjennom taktikk som lar dem prestere på sitt beste under de ekstremt farlige forholdene i det fjerne nord.

Britiske og amerikanske tropper trener ikke bare på territoriet til andre allianseland, som Tyskland eller Norge, men deltar også i øvelser med spesialstyrkene til disse landene. Disse treningene, som kan være bilaterale eller multinasjonale, lar NATO-land og partnere øve på å handle sammen og lære av hverandre. Spesialstyrker er en viktig ressurs for NATO, spesielt siden de kan deployeres for å løse spesifikke problemer i situasjoner som krever gjennomføring av skjulte (og potensielt høyrisiko) operasjoner.

I Tyskland var det Green Berets sin tur til å sette Royal Marines på prøve. Hvert treningsoppdrag ble fulgt av en hensynsløs etterhandlingsgjennomgang, der alle aspekter av raidet ble dissekert og undersøkt i detalj. Dermed minnet en underoffiser av Green Beret de amerikanske og britiske soldatene om viktigheten av streng bruk av infrarøde lasere og lommelykter i aksjoner utført mot en motstander utstyrt med nattsynsmidler. Royal Marines tok denne kommentaren til seg og klarte under det følgende oppdraget å infiltrere målbygningene uten å bli oppdaget.

«De leter hele tiden etter måter å forbedre seg gjennom hele tjenesten,» sa den amerikanske underoffiseren.

Direkte aksjonsangrep er en grunnleggende del av arven til Royal Marines. Opprettet under andre verdenskrig, var britiske kommandosoldater banebrytende for bruken av små enheter for å angripe mål dypt bak fiendens linjer. De var så effektive at den nazistiske overkommandoen i 1942 utstedte «Commando Order», som ba om umiddelbar henrettelse av alle fangede kommandosoldater.

I dag henter Royal Marines inspirasjon fra disse vågale lagene for å prøve å utvikle seg enda lenger. I en intensiv moderniseringsinnsats kjent som Future Commando Force, transformerer Royal Marines sine kommandoenheter til små, teknologisk avanserte og operativt smidige styrker som er i stand til å utføre spesielle operasjoner sammen med sine kolleger i NATO-land.

«På en måte går vi tilbake til vår opprinnelse,» sa kapteinen ved lederen av Royal Marines-avdelingen i Grafenwöhr. «Målet til disse små enhetene er ikke å engasjere store fiendtlige styrker alene, men å forårsake skade og forstyrre fienden ved å angripe myke strategiske mål. »

Ifølge den britiske kapteinen er de amerikanske grønne baretene de ideelle partnerne for dette ukonvensjonelle oppdraget. Ikke bare mestrer de kunsten med direkte handlingsangrep, men de kan også bruke sin kulturelle bakgrunn til å navigere i en stadig mer komplisert verden. Og for Royal Marines handler det ikke bare om å bryte ned dører; faktisk kan vi forvente at den fremtidige kommandostyrken må raidere dypt bak fiendens linjer og deretter bruke diplomati og list for å komme tilbake til vennlig territorium.

Som den britiske kapteinen sa: «Det handler ikke bare om brute force og voldelig handling, det handler også om intelligens og presisjon. »

Det handler også om å bygge relasjoner. Ved Grafenwöhr delte Green Berets og Royal Marines åpne brakker fulle av småprater og hån. Hver kveld skulle de samles for en Royal Marines-tradisjon med å «identifisere» en soldat: den som hadde gjort den pinligste taktiske feilen i løpet av dagens trening ble pålagt å bruke et humorplaster. For en Royal Marine var det bankingen av riflen hans mot et metallrekkverk i et mørkt hus som ga ham et merke; for en amerikansk spesialstyrkesoldat er det det faktum at han spektakulært ikke klarte å hoppe over en barriere.

Utover ertingen ble det knyttet hengivenhetsbånd i løpet av disse ukene med hardt arbeid og delt motgang. I krisetider kan slike forbindelser utgjøre hele forskjellen.

Ifølge den britiske kapteinen, «takket være dette samarbeidet med amerikanerne har det blitt etablert en gjensidig tillit som gjør at vi kan overskride våre grenser. På banen vokser og lærer vi virkelig som en kraft. »

En versjon av denne artikkelen ble tidligere publisert i spydspiss, magasinet til United States Special Operations Command (USSOCOM). Artikkelen er gjengitt her med tillatelse fra USSOCOM.

You may also like