Home » Nederland har et veldig konservativt syn på arbeidende mødre

Nederland har et veldig konservativt syn på arbeidende mødre

by Russell Crowe


Siste oppdatering 16:13


Barnepass i Nederland er av høy kvalitet, og å ta barna i barnehage bør ofte ikke være tabu.

I mer enn ett år kan jeg kalle meg en stolt far til en veldig hyggelig sønn. I løpet av denne perioden oppdaget jeg at mange klisjeer om foreldreskap stemmer (ja, det er veldig fint!), men jeg kom også for første gang i kontakt med barneomsorgens fantastiske verden og det til tider veldig konservative synet på Nederland. av arbeidende mødre.

cc-foto: John Sullivan

Hvordan er situasjonen nå og hvorfor er den overraskende? Etter fødselen av sønnen min bestemte jeg meg for å fortsette å jobbe fem dager i uken, det vil si 40 timer. I tillegg er jeg også aktiv som skyggebyråd og de neste ukene vil jeg være med i kampanjen til kommunevalget i mars 2022. Så jeg bruker mer enn 60 timer i uken til arbeidet mitt. Ingen har på noe tidspunkt fortalt meg at dette er uansvarlig og at jeg kommer til å «savne» mange av tingene til sønnen min. Hvor annerledes det er med min partner! Hun har bestemt seg for å jobbe 36 timer og må hele tiden forsvare seg hvorfor hun fortsetter å jobbe fulltid som mor. Det er demotiverende, sexistisk og diskriminerende for arbeidende mødre.

Og hva sier tallene? I desember 2020 gjennomførte CPB en undersøkelse av mødres inntekt, og denne inntekten faller med gjennomsnittlig 46 % (!) etter fødselen av deres første barn. På den annen side forblir inntekten til foreldrene den samme. Ifølge CPB skyldes inntektsfallet at mødre jobber mindre. Det fører til at moren ofte blir økonomisk avhengig av mannen sin og får ofte økonomiske problemer etter en eventuell skilsmisse.

Og så den gode nyheten: det nye kabinettet har besluttet å gjøre barnepass gratis 3 dager i uken. Men er dette løsningen for å holde flere mødre i jobb? Nei, det er ikke sant. CPB har også hevdet før at gratis barnepass ikke vil, men spesielt hvordan vi tenker på arbeidende mødre, vil ha en effekt på deres arbeidsdeltakelse. Det konservative synet på arbeidende mødre og hvem som skal ta seg av barn hjemme må forsvinne en gang for alle. Mødre skal kunne fortsette å jobbe fulltid hvis de ønsker det. Barnepass i Nederland er av høy kvalitet, og det å ta barna dine i barnehage bør ofte ikke være et tabu.

Også muligheten for kvinner til å vokse i en bedrift eller organisasjon hvis de fortsetter å jobbe lengre enn om de begynner å jobbe deltid. På sikt betyr dette at sjansen for at flere kvinner når toppen av en bedrift eller organisasjon er mye høyere. På denne måten tar vi umiddelbart opp to problemer: kvinner blir mindre økonomisk avhengige av mannen sin og vi får et mangfoldig topplag i næringslivet.

Delvis gratis barnepass eller en kvote fra kvinner i toppen av næringslivet eller andre organisasjoner kan på papiret være et godt utgangspunkt for flere arbeidende mødre eller en mangfoldig topp i samfunnet vårt, men til syvende og sist vil ingenting endre seg hvis Nederland har et svært konservativt syn på verdensfenomenet arbeidende mødre. Så la oss slutte med det!

You may also like

Leave a Comment