Home » New Yorks tradisjonelle nederlandske pizza når norske hender

New Yorks tradisjonelle nederlandske pizza når norske hender

by Russell Crowe

New York Pizza kommer, i motsetning til hva navnet tilsier, et tradisjonelt nederlandsk selskap på norske hender. Børsnoterte Orkla tar 75 % av aksjene i hendene på den nederlandske pizzakjeden, som er anslått til om lag 150 millioner euro som følge av operasjonen.

Med totalt mer enn 230 franchiseutsalg, er New York Pizza den nest største aktøren på det nederlandske markedet. I fjor solgte disse stedene til sammen rundt 11,5 millioner pizzaer, og genererte mer enn € 54 millioner i inntekter.

Ved å slå seg sammen med Orkla (> 22 000 ansatte), en børsnotert norsk leverandør av forbrukerprodukter, bakeri, snacks og personlig pleieprodukter, har New York Pizza som mål å akselerere sin internasjonale vekststrategi. Den nederlandske pizzakjeden gikk nylig inn på det belgiske markedet (New York Pizza planlegger å operere fra seks lokasjoner innen utgangen av året), og er også aktiv med to lokasjoner i Köln, Tyskland.

New York Pizza, som holder til i Amstelveen, har solgt 75 % av sine aksjer til nordmennene, mens de resterende 25 % fortsatt er i hendene på nåværende aksjonærer.

Philippe Vorst, administrerende direktør i New York Pizza, sa om avtalen: «Dette er et viktig skritt som vil tillate oss å skalere vår forretningsmodell ytterligere … vi ser frem til å jobbe sammen og realisere selskapets internasjonale vekstpotensial.»

Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Orkla, la til: «Dette oppkjøpet er i tråd med Orklas strategiske ambisjon om å vokse i Out-of-Home-segmentet, som vokser raskere enn den tradisjonelle supermarkedskanalen. Vi er glade for å legge til New York Pizza, en veldrevet virksomhet med en velfungerende franchisemodell.»

Euro Pizza Products, et datterselskap av New York Pizza som produserer pizzadeig, er også en del av avtalen. Denne filialen leverer deig og andre pizzaingredienser og relaterte produkter til New York Pizza, men den har også en uavhengig salgskanal som den eksporterer produktene sine gjennom til kunder i 18 europeiske land.

Kotipizza, en del av Orkla, er Euro Pizza Products største eksterne kunde, og som et resultat av dette ser vi flere muligheter for tettere samarbeid mellom New York Pizza og Kotipizza, sa Semlitsch.

Forhandlere

Transaksjonen mellom New York Pizza og Orkla ble støttet av team av M&A-konsulenter fra ulike byråer. Orkla hyret inn Roland Berger for business due diligence på New York Pizza og dets vekstutsikter. Andre rådgivende parter som overvåket avtalen var Axeco (nederlandske M&A-rådgivere) og Deloitte.

Houthoff, Florent, Buren og Maverick Advocaten ga juridisk rådgivning, mens JSA Tax ga skatterådgivning. Både New York Pizza og Orkla hadde også et internt team som bidro til gjennomføringen av avtalen.

You may also like