Home » Norge: 10 % av elbilene er kinesiske

Norge: 10 % av elbilene er kinesiske

by Russell Crowe

For å lansere sin europeiske offensiv har de fleste kinesiske produsenter som spesialiserer seg på elektriske kjøretøy valgt Norge som sin inngangsport til det gamle kontinentet. Og det fungerer: Med en svært høy avgift for forbrenningsmotormodeller (inkludert hybrider), står kinesiske modeller allerede for 10 prosent av elbilmarkedet i Norge. Dette tyder på at de vil få en enda større andel i årene som kommer og at det skandinaviske landet vil bli en solid base for ekspansjon i resten av Europa.

>>> Les også: 29 % av flamingoene er klare for en kinesisk bil

Elektrisk og billig

Hovedforklaringen på dette kinesiske fremskrittet ligger i prisene som betales av østlige produsenter. De tilbyr helelektriske modeller i populære størrelser, typisk kompakte eller mellomstore SUV-er, til priser godt under de europeiske eller amerikanske konkurrentene.

Resultatet er en rask, om enn relativ, ekspansjon fordi vi kun snakker om Norge. 1 EV av 10 er kinesisk, men i første halvdel av 2021 representerte det bare 4400 kjøretøy.

>>> Les vår første test av Aiways U5

Ny distribusjon

Suksessen til kinesiske elbiler kan imidlertid ikke forklares utelukkende med prisene som kreves. Valget om å tilby modeller uten forbrenningsmotor gjør det mulig for den kinesiske bilindustrien å fullstendig slette sin «etterslep» innen teknologi og raffinement i bensin- og dieselmotorer, samtidig som de sparer enormt på utviklingskostnader, mens etablerte produsenter Enten de er europeiske, amerikanske, koreanske eller japansk, de må fortsatt betale ned investeringene sine for å gjøre forbrenningsmotorene renere.

I tillegg kan de gjøre det ved å velge elektrisk kraft uten et konvensjonelt distribusjonsnettverk, siden elbiler nesten ikke krever vedlikehold. Som et resultat kan kinesiske produsenter velge nye distribusjonsmetoder, for eksempel punkt-til-punkt eller hjemlevering, og samarbeide med etablerte og velkjente biltjenester for å gi teknisk støtte til kjøretøyene deres. En viktig ressurs som igjen unngår store investeringer og forsikrer europeiske kunder om kvaliteten på ettersalgstjenesten.

Og i Belgia?

Hos oss er utviklingen av kinesiske merker selvfølgelig mye mer begrenset. Dette kan forklares med manglende direkte eller indirekte skatteinsentiver for privatkunder ved kjøp av elbil. I tillegg er belgieren, som ofte ikke bare er født med en murstein i magen, men også med et ratt i hånden og knyttet til vanene sine, motvillig til å kjøpe kinesisk. Selv om ifølge en undersøkelse fra AutoGids, mer enn 1 belgisk av 4 ville være villig til å ta steget. Rett eller galt? Fremtiden vil vise, men modellene våre redaktører allerede har testet har vist at kinesiske biler ikke mangler kvalitet.

>>> Les vår korte test av DFSK Fengon

Videre er det belgiske markedet ekstremt avhengig av firmaflåter, en sektor der restverdi og service er to grunnleggende elementer ved valg av bil. Slik sett har hovedimportørene av de historiske merkene, spesielt premiumprodusentene, fortsatt kontroll. Men la oss ikke glemme at scenariet med en engstelig oppføring allerede har utviklet seg med de japanske merkene og deretter med de koreanske. Og se hvor de er nå. Og kinesiske produsenter drar nytte av effekten av at energiomstillingen akselererer.

You may also like