Home » Norge. Det store nederlaget til de konservative, vil opposisjonen ta over regjeringene. «elazna Erna» forsonet med fiasko | Utenriksnyheter

Norge. Det store nederlaget til de konservative, vil opposisjonen ta over regjeringene. «elazna Erna» forsonet med fiasko | Utenriksnyheter

by Russell Crowe

Foreløpige valgresultater ble offentliggjort av Valgdirektoratet etter en konvertering på 99,6 prosent. stemmer. De viser at opposisjonspartiet Arbeiderpartiet fikk 26,4 prosent av stemmene og Høyre fikk 20,5 prosent. De resterende stemmene var på Senterpartiet (13,6 prosent) og Sosialistisk Venstreparti (7,5 prosent).

Se videoen
Jakub Małecki viser hvordan Ferdynand-breen smeltet og sammenligner den med et bilde fra 100 år siden

Norge. Statsminister forsoner seg med nederlag, opposisjonen tar over

Under valgnatten på Høyres anlegg ønsket statsminister Erna Solberg vinnerne en fruktbar jobb i dannelsen av den nye regjeringen. – Valgsjokket var voldsomt, men rettferdig. Gratulerer til sentrum-venstrepartiene for suksessen. Lykke til i de viktige og absolutt ikke de lettere forhandlingene om å danne en regjeringskoalisjon. Jeg vil observere dem med stor interesse – sa han.

Solberg ble valgt til regjeringssjef for første gang i 2013 og deretter igjen i 2017, som leder med lengst tjeneste i landet. På grunn av lengden på hennes mandat, samt hennes engasjement for økonomisk liberalisme, ble Solberg kalt «Iron Erna» (til ære for den britiske lederen Margaret Thatcher) – melder portalen Euronews.com.

Det var stor entusiasme ved hovedkvarteret til det seirende Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Stoere la ikke skjul på sin glede og begeistring over å vinne. – Kjære venner! Vi håper, vi tror, ​​og vi jobber veldig hardt. Og nå kan vi endelig si at vi har klart det! – sa den fremtidige lederen av den norske regjeringen.

Ifølge foreløpige resultater fikk Arbeiderpartiet ved gårsdagens valg om lag 26,5 prosent av stemmene, Senterpartiet over 13,5 prosent og Venstre 7,5 prosent. Det betyr at disse partiene vil ha 89 mandater i parlamentet med 169 seter, det vil si flertall.

Høyre fikk 20,5 prosent av stemmene og vil kun ha 36 mandater. Jonas Gahr Stoere har allerede startet konsultasjoner om dannelsen av et koalisjonskabinett. Arbeiderpartiets samarbeidspartnere blir trolig Senterpartiet og Venstre.

Valgdeltakelsen i Norge passerte 76,5 prosent.

You may also like