Home » Norge: et første «nullutslipp» lasteskip snart på sjøen

Norge: et første «nullutslipp» lasteskip snart på sjøen

by Russell Crowe

THelt autonom og 100% elektrisk. Yara Birkeland er «verdens første nullutslippsautonome frakteskip», sier Yara International, det norske gjødselselskapet som har laget den. Dette containerskipet skal settes til sjøs i slutten av 2021 for å gjøre en første tur mellom to norske byer, melder CNN i en artikkel sendt av Internasjonal post, Lørdag 28. august 2021.

Denne nye lasten kan dermed bli fremtiden for sjøtransport, mens denne sektoren representerer «mellom 2,5 og 3 % av globale klimagassutslipp», ifølge International Maritime Organization (IMO). Men det er fortsatt en lang vei å gå. For Ruby Negenborn, professor i maritim og transportteknologi ved Delft University of Technology i Nederland, gjenstår det mange utfordringer å «overvinne før de kan brukes til langsiktige kommersielle maritime reiser.»

Ingen mannskap om bord

Om ikke det første autonome skipet, er Yara Birkeland det første «helelektriske» lasteskipet. Det vil ikke være mannskap om bord. På sin første seilas vil containerskipet bli overvåket «fra tre kontrollsentraler på land». Denne autonomien vil også tillate større lønnsomhet, selv om foreløpig «lasting og lossing av skipet vil kreve menneskelig inngripen.» Deretter bør kraner og autonome vogner installeres.

LES OGSÅ Løftene om den blå økonomien

Det langsiktige målet: at disse elektriske containerskipene kan samhandle med hverandre, «for å utveksle informasjon og skape ikke-konfliktende baner.» Nå må vi vente på at loven tilpasser seg, før vi ser droner reise mellom land.

Redaksjonen gir deg råd

You may also like