Home » Norge og Storbritannia fullfører leggingen av den lengste undersjøiske strømkabelen i verden

Norge og Storbritannia fullfører leggingen av den lengste undersjøiske strømkabelen i verden

by Russell Crowe

Britisk vindkraft i bytte mot norsk vannkraft: Storbritannia og Norge har fullført leggingen av verdens lengste undersjøiske kraftkabel, meldte den norske kraftnettoperatøren Statnett tirsdag.

Med en lengde på 720 kilometer (inkludert 716 under vann) til en estimert kostnad på mellom 1,5 og 2 milliarder euro, forbinder North Sea Link Suldal, sørvest i det skandinaviske landet, med Blyth (nær Newcastle) i England som passerer under Nord sjøen. , og dermed styrke sikkerheten for strømforsyningen til de to landene.

«Når det blåser kraftig i England og vindenergiproduksjonen er høy, kan vi kjøpe billig strøm fra britene i Norge og la vannet stå i reservoarene våre.Vannkraftdammer, sa Statnetts prosjektleder Thor Anders Nummedal. «Når det er lite vind og større behov for strøm i England, vil de igjen kunne kjøpe vannkraft fra oss.sa han i en uttalelse.

1400 MW kapasitet

Kapasiteten til den nye kabelen er rundt 1.400 MW. Sammenkoblingen av de to strekningene, bygget samtidig på britisk side og norsk side, fant sted mandag kveld. I følge de to gruppene hadde stedet sin del av tekniske utfordringer, som særlig krevde å bygge en spesiallekter for å føre kabelen under en norsk innsjø eller å bore en 2300 meter lang tunnel. «Dette er et viktig samarbeid mellom Storbritannia og Norge for å få mest mulig ut av våre fornybare energiressurser.«Sa Nigel Williams, prosjektleder for den britiske operatøren National Grid, som eier, i likhet med Statnett, 50% av prosjektet.

Tidligere rekord på 623km

I rangeringen av de lengste undersjøiske kraftkablene, North Sea Link, hvis tester skal begynne 1. oktober, detrons Nordlink (623 km, inkludert 516 ubåter), innviet forrige måned mellom Norge og Tyskland. Allerede forbundet med Frankrike, Belgia, Nederland og Irland, planlegger Storbritannia ytterligere sammenkoblinger med landene på kontinentet, spesielt takket være en ny undersjøisk kabel som kobler det til Danmark, Viking Link (765 km, inkludert 621 under vannet) ). Byggingen skal være ferdig innen utgangen av 2023.

You may also like