Home » Sudan: Er en dialog fortsatt relevant?

Sudan: Er en dialog fortsatt relevant?

by Russell Crowe

Sinne, frustrasjon og håp, dette er følelsene som den norske ambassadøren i Sudan uttrykker, mens dialogen for å komme seg ut av krisen i landet ser ut til å ha stoppet.

Ambassadøren, som er medlem av troikaen i Sudan, fordømmer undertrykkelsen av anti-kupp-demonstrantene. Og plassering i husarrest av statsministeren Abdallah Hamdock. Et tilbakeslag for et land som fant konserten av nasjoner etter fallet avOmar al-Bashir i april 2019.

Men diplomaten mister ikke håpet. «Internasjonalt press er konstant. Det har vært møter i Sikkerhetsrådet, i Menneskerettighetsrådet, og det er sterke uttalelser som oppfordrer, spesielt til militære ledere, for å sikre at vi kan gå tilbake til en demokratisk overgang og dialog mellom likeverdige partnere. Så dette presset vil fortsette, er jeg sikker på, og vi ser også et veldig sterkt press innenfra.«, har erklært Therese Loken Gheziel, Norges ambassadør i Sudan.

Innvendig er demonstrasjoner mot militæret blodig undertrykt. Minst 15 mennesker døde i Khartoum onsdag. Sikkerhetsstyrker skjøt på demonstrantene igjen og jaget dem til sykehus og hjem, sa leger. «Å hindre tilgang til sykehus er utålelig og ulovlig, det samme er å kutte kommunikasjon, og alle disse handlingene fører ikke til noen konstruktiv dialog, » forklarer han.

Therese Loken GhezielHan hevder å allerede ha forsvart generalene mot «uforholdsmessig bruk av makt».

«Vi fortsetter å oppfordre til gjenopptakelse av dialogen mellom partnerne, noe som innebærer at statsministeren kommer tilbake Abdallah Hamdok utøve sine funksjoner i samsvar med grunnlovserklæringen. Dette er den eneste måten å etablere en dialog mellom likeverdige partnere. Og takket være sin økonomiske erfaring, tror vi at det kan være broen som vil tillate dette landet å krysse denne krisen i urolige farvann.. «forklarte ambassadøren.

Regelmessig siden kuppet har han vært i møte med statsministeren. Abdallah Hamdok under husarrest, og general al-Burhane, leder av Suverenitetsrådet, den høyeste av de midlertidige institusjonene.

Begge ønsker, som andre ledere, sier ambassadøren, «å tegne om den sivil-militære alliansen, hjørnesteinen i post-Bashir, for raskt å bli for demonstrantene» blodsalliansen «mellom sivile ledere som ikke er i stand til å hevde seg, generaler som drømme med å være urørlig og eks-opprørere skyndte de seg for å innrette seg med hæren.

«I alle møtene våre hører jeg sinne og frustrasjon fra begge sider,» rapporterer han. Teresa Gheziel.

You may also like