Home » Norge ønsker å øke forsvarsbudsjettet midt i krigen i Ukraina

Norge ønsker å øke forsvarsbudsjettet midt i krigen i Ukraina

by Henrik Ibsen

Russlands naboland Norge foreslo torsdag å øke forsvarsbudsjettet med rundt 9,8 % i 2023 for å styrke etterretningsevnene i Nord-Fjerne og ammunisjonslagrene i forbindelse med krigen i Ukraina.

• Les også: En døde og syv sårede i streik i Zaporizhia

• Les også: Den ukrainske hæren fortsetter å rykke frem, Putin forventer «stabilisering»

I sitt budsjettforslag for 2023 foreslår sentrum-venstre-regjeringen å dedikere 75,8 milliarder kroner (7,3 milliarder euro) til sine hærer, 6,8 milliarder kroner mer enn i år.

– Russlands aggresjon mot Ukraina er en trussel mot norsk og europeisk sikkerhet, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en uttalelse.

  • Hør intervjuet med Tetyana Ogarkova på Philippe-Vincent Foisy-showet som sendes direkte hver dag kl. 06.50 via QUB-radius :

«Krigen har allerede store sikkerhetsmessige, økonomiske og humanitære konsekvenser,» sa han.

Et NATO-medlem, det skandinaviske landet, som deler en 198 kilometer lang grense med Russland i Arktis, planlegger å bruke disse tilleggsmidlene for å forsterke sine militære etterretningstjenester, fylle opp ammunisjonslagrene eller forsterke sin nasjonalgarde.

En del vil også gå til å erstatte utstyr levert til Ukraina og ytterligere donasjoner i 2023. Oslo har allerede forsynt Kiev med 22 haubitser, panservernvåpen og luftvernmissiler, lette panserkjøretøyer og til og med lite enkeltutstyr.

Siden regjeringen er i mindretall i Stortinget, vil den trenge støtte fra andre partier for å vedta budsjettforslaget, som derfor sannsynligvis vil bli endret.

You may also like