Home » Norge protesterer mot arrestasjonen av to reportere i Qatar

Norge protesterer mot arrestasjonen av to reportere i Qatar

by Russell Crowe

Norske politiske og idrettskretser protesterte onsdag etter den midlertidige varetektsfengslingen i Qatar av to norske TV-reportere som etterforsket de kontroversielle forberedelsene til VM i 2022 i emiratet.

Ifølge deres arbeidsgiver ble den offentlige kanalen NRK, Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani arrestert, «uten forklaring» ifølge kanalen, kort tid før han dro fra Doha, natt til søndag, et år før konkurransestart.

De ble løslatt etter rundt 30 timer, uten at det ble tatt ut siktelse mot dem, og landet i Oslo onsdag morgen. «Fengslingen av NRK-journalister i Qatar er uakseptabel», reagerte den norske statsministeren, Jonas Gahr Störe.

«Teamet brøt bevisst og bevisst Qatars sedvanerett»

Qatarske myndigheter, i en uttalelse

«En fri presse er avgjørende for hvordan demokratiet fungerer», skrev på Twitter, og mente at dette understreket viktigheten av Nobels fredspris som ble tildelt i år til to forkjempere for informasjonsfrihet, filippinske Maria Ressa og russeren Dmitri Muratov.

I Qatar hevdet myndighetene på sin side at de to journalistene var siktet for uautorisert inntrenging av privat eiendom. «Telaget fikk lov til å skyte hvor som helst de ville i Qatar. De ble innvilget alle filmtillatelsene de hadde bedt om før de kom og tilbød seg å møte høytstående myndighetspersoner og tredjeparter.»sa de i en uttalelse.

«Disse frihetene råder imidlertid ikke over bruken av sedvanerett, som teamet bevisst og bevisst krenket.», spesifiserte de. Allerede kritisk på det tidspunktet Qatar ble tildelt VM-organisasjonen, ligger de nordiske landene i forkant av internasjonalt press rettet mot å forbedre arbeidsforholdene til migrantarbeidere i emiratet.

NGO-rapporter anklager Qatar for å utnytte utenlandske arbeidere, spesielt i byggingen av stadioner for konkurransen. Regjeringen avviser kraftig denne kritikken, og understreker at den har reformert arbeidslovgivningen og innført en minstelønn.

«Vi må få slutt på å tilskrive store idrettskonkurranser til land som ikke respekterer pressefriheten og ytringsfriheten»

Berit Kjöll, president i Norges olympiske komité.

Den norske olympiske komitépresident Berit Kjöll ringte «Sjokkerende og totalt uakseptabelt» informasjon om disse arrestasjonene. «Vi må avslutte tilskrivelsen av store sportskonkurranser til land som ikke respekterer pressefriheten og ytringsfriheten»het det i en uttalelse.

Ideen om en boikott av fotball-VM en stund hadde vind i seilene i Norden, men en avstemning i Norges Fotballforbund hadde endelig utelukket denne muligheten i juni. På tredjeplass i gruppe G bak Nederland og Tyrkia fikk det norske laget til slutt ikke kvalifiseringsbilletten.

You may also like