Home » Norge skal gjennomgå politiets reaksjon på bueskytingsangrep som førte til at 5 døde

Norge skal gjennomgå politiets reaksjon på bueskytingsangrep som førte til at 5 døde

by Russell Crowe

HELSINGFORS – Norske myndigheter har beordret en uavhengig etterforskning av handlingene til politiet og sikkerhetsbyråene etter bueangrepet som førte til fem døde og tre sårede i byen Kongsberg.

Den norske etterretningstjenesten (PST) sa lørdag at de hadde bedt om en gjennomgang av svaret etter å ha rådført seg med nasjonale og regionale politisjefer. En 37 år gammel Kongsberg-beboer som politiet sier innrømmet drapene natt til onsdag, gjennomgår en psykiatrisk utredning.

– Tatt i betraktning situasjonens alvor, er det svært viktig at læringspunkter og mulige svakheter og feil identifiseres raskt slik at hensiktsmessige tiltak kan iverksettes så raskt som mulig, heter det i en melding fra PST.

Norske medier spurte hvor lang tid det tok betjentene å pågripe mistenkte Espen Andersen Braathen etter at det regionale polititjenesten mottok meldinger om en mann som skyter piler med bue i et supermarked.

Ifølge kronologien for hendelsen registrerte politiet de første opplysningene klokken 18.13 og mistenkte Espen Andersen Braathen ble pågrepet klokken 18.47.

Myndighetene innrømmet at den væpnede mistenkte flyktet fra supermarkedet og senere sannsynligvis drepte de fem ofrene i 50- og 70-årene utenfor og inne i noen leiligheter.

Justisminister Emilie Enger Mehl, som tiltrådte torsdag sammen med resten av den nye sentrum-venstre norske regjeringen, kommenterte ikke politiets håndtering av arrangementet.

– Det er nå viktig at politiet får en full etterforskning og etterforskning av saken, sa han til den svenske allmennkringkasteren SVT lørdag.

Myndighetene sa lørdag at den skadde, inkludert en politimann som ble slått inne i supermarkedet da han var fri, var løslatt fra sykehuset.

Politioverbetjent Per Thomas Omholt omtalte i en pressekonferanse fredag ​​at tre våpen, inkludert en bue og piler, ble brukt i angrepet. Han nektet å identifisere hvilke typer våpen som var involvert eller avsløre hvordan de fem ofrene døde, og sa at etterforskere må intervjue flere vitner. Han fastholdt at han ikke ønsket at historiene hans skulle bli påvirket av det de leser i media.

Omholt la til at fra og med fredag ​​vil forskere fortsette å utforske mulige motiver eller årsaker til angrepet, men at deres «sterkeste hypotese for motivet er sykdom». Hans «helse har blitt dårligere,» sa offiseren, som nektet å gi detaljer.

Den norske TV-stasjonen NRK meldte fredag ​​at Hjemmets etterretningstjeneste (PST) mottok informasjon om Andersen Braathen i 2015 og at betjenter avhørte ham i 2017 for å avgjøre om han utgjorde en trussel. Året etter tok etaten kontakt med norske helsemyndigheter om ham og konkluderte med at han led av en alvorlig psykisk lidelse, opplyser NRK.

Den norske avisen VG meldte at byrået også mente at Andersen Braathen kunne gjennomføre et «småskalaangrep med enkle midler i Norge». Etterretningstjenesten har ikke kommentert rapporten.

You may also like