Home » Norges digitale valutaprosjekt reiser personvernspørsmål

Norges digitale valutaprosjekt reiser personvernspørsmål

by Ashley Olsen

Det lille nordiske landet Norge er kanskje ikke spesielt bemerkelsesverdig på verdens kryptokart. Med sine 22 tilbydere av blokkjedeløsninger skiller nasjonen seg ikke ut selv på regionalt nivå.

Men ettersom kappløpet om å teste og implementere Central Bank Digital Currencies (CBDCs) varmes opp for hver dag, tar den skandinaviske nasjonen en aktiv holdning til sin egen nasjonale digitale valuta. Faktisk var det et av de første landene som begynte å jobbe med en CBDC i 2016.

la pengene ligge igjen

De siste årene, på bakgrunn av en økning i kontantløse betalingsmåter og bekymring for ulovlige kontanttransaksjoner, har enkelte norske banker besluttet å eliminere kontantalternativer helt.

I 2016 foreslo Trond Bentestuen, daværende leder i den norske storbanken DNB, å slutte å bruke kontanter som betalingsmiddel i landet:

» I dag er det rundt 50 milliarder kroner i omløp og[…] [the country’s central bank] Norges Bank kan bare stå for 40 prosent av bruken. Det betyr at 60 prosent av pengebruken er ute av kontroll. »

Et år tidligere hadde også en annen norsk storbank, Nordea, nektet å ta imot kontanter, og kun én filial på Oslo Sentralstasjon var igjen for å fortsette å håndtere kontanter.

Denne følelsen kom sammen med entusiasme for bitcoin (BTC), da DNB tillot kunder å kjøpe BTC gjennom sin mobilapp, lokale domstoler krevde dømte narkohandlere til å betale bøtene sine i krypto, og lokale aviser snakket mye om det. investeringer i digitale eiendeler .

Nylig: Bitcoin Mining In A College Dorm – One More Cool BTC Story

Torbjørn Hægeland, administrerende direktør for finansiell stabilitet i Norges sentralbank, Norges Bank, trakk i fjor frem prosjektets mål om å erstatte bruken av kontanter i landet:

– I denne sammenheng er nedgang i bruk av kontanter og andre strukturelle endringer i betalingssystemet hoveddriverne i prosjektet. »

Den eksperimentelle fasen av det norske CBDC vil vare til juni 2023 og vil avsluttes med anbefalinger fra sentralbanken om hvorvidt en prototype skal implementeres eller ikke.

ethereum er nøkkelen

I september 2022 ga Norges Bank ut den åpne kildekoden for den Ethereum-støttede digitale valutasandboksen. Sandboxen er tilgjengelig på GitHub og er designet for å gi et grensesnitt for samhandling med testnettet, og muliggjør funksjoner som preging, brenning og overføring av ERC-20-tokens.

Den andre delen av kildekoden, som ble annonsert å bli utgitt i midten av september, er imidlertid ennå ikke avslørt. Som det står i et blogginnlegg, var den første bruken av åpen kildekode ikke et «signal om at teknologien vil være basert på åpen kildekode», men snarere et «godt utgangspunkt for å lære mest mulig i samarbeid med utviklere og alliansepartnere . »

Norges Bank i Oslo. Kilde: Reuters/Gwladys Fouche

Tidligere avslørte banken sin hovedpartner i å bygge infrastrukturen for prosjektet: Nahmii, en Norge-basert utvikler av en Layer 2-skaleringsløsning for Ethereum med samme navn. Selskapet har jobbet med denne skaleringsteknologien for Ethereum i flere år og har sitt eget nettverk og tokens. På dette tidspunktet bruker ikke testnettet for det norske CBDC det offentlige Ethereum-økosystemet, men en privat versjon av Hyperledger Besu enterprise blockchain.

På slutten av 2022 var Norge en del av Project Icebreaker, en felles utforskning med sentralbankene i Israel, Norge og Sverige om hvordan CBDC-er kan brukes til grenseoverskridende betalinger. Som en del av dette prosjektet vil de tre sentralbankene koble sammen sine nasjonale CBDC proof-of-concept-systemer. Den endelige prosjektrapporten forventes i første kvartal 2023.

Lokale særtrekk, universelle problemer

Når det gjelder håp og frykt, er det som definerer blant annet det norske CBDC-prosjektet den nasjonale reguleringskonteksten. I likhet med sine geografiske naboer er Norge kjent for sin forsiktige tilnærming til det digitale aktivamarkedet, med høye skatter og den relativt lille skalaen til det nasjonale kryptoøkosystemet: en fersk studie fra EU Blockchain Observatory estimerte den totale egenkapitalfinansieringen til beskjedne 26,9 dollar. million.

Den norske seriegründeren Sander Andersen, som nylig flyttet fintech-selskapet sitt til Sveits, tviler på at neste prosjekt vil sameksistere fredelig med kryptoindustrien. Det er allerede mer enn nok problemer for teknologigründere i landet, sa han i en samtale med Cointelegraph:

«Til tross for landets sterke infrastruktur for gründere i andre bransjer, som lave energikostnader og gratis utdanning, strekker disse fordelene seg ikke til det digitale riket. Skattebyrden som digitale selskaper står overfor gjør det nesten umulig å konkurrere med selskaper basert i mer forretningsvennlige jurisdiksjoner. »

Gitt at sentralbankens digitale valutaer har potensial til å konkurrere med private kryptovalutaer, og at målet for enhver regjering er å kontrollere finansielle transaksjoner så strengt som mulig, ser ikke Andersen Norge blant unntakene:

«CBDC foreslått av den norske sentralbanken kan også utgjøre en trussel mot den juridiske statusen til private stablecoins i landet. Innføringen av en CBDC kan føre til økt regulering og tilsyn med private stablecoins, noe som gjør det vanskeligere for disse selskapene å operere. »

Michael Lewellen, leder for løsningsarkitektur i OpenZeppelin, et selskap som bidrar med sitt bibliotek med kontrakter til Norges Bank-prosjektet, virker ikke så pessimistisk når han snakker med Cointelegraph. Fra et teknisk perspektiv, bemerker han, er det ingenting som hindrer private stablecoins fra å handle og operere sammen med CBDCs på offentlige og private Ethereum-nettverk, spesielt hvis de bruker vanlige og kompatible token-standarder som ERC-20.

Men fra et politisk perspektiv kan ingenting stoppe sentralbanker fra å utøve finansiell kontroll og håndheve kjenn-din-kunde-standarder (KYC), og det er her CBDC virker som en naturlig utvikling. Banker vil ikke sitte stille mens blockchain-økosystemet vokser, ettersom det er en stor mengde skyggebanker på kjeden, forklarte Lewellen og la til:

«CBDC gir muligheter for sentralbanker til å forbedre overvåking og håndheve KYC-regler på CBDC-innehavere, mens det er mye vanskeligere å håndheve de samme standardene mot enheter som bruker ikke-statlige stabile mynter. »

Nylig: Ava Labs og Amazon-samarbeid kan «utvide kaken» av blockchain

Kan det norske CBDC tilby noe betryggende når det gjelder brukernes personvern? Det er nesten umulig, både teknologisk og strategisk, sa Lewellen. I dag er det ingen moden løsning som konsekvent beskytter personvernet ved bruk av CBDC-er.

Enhver nasjonal digital valuta vil nesten helt sikkert kreve at hver adresse er knyttet til en identitet, ved å bruke KYC og andre midler vi ser i banker i dag. Faktisk, hvis det gjøres på den private hovedboken, som den Norges Bank for tiden tester, vil CBDC ikke bare tilby mindre personvern for en enkelt kunde, men også mindre offentlig åpenhet når det kommer til blokkjeder.

You may also like