Home » Ny blokade av departementer mot vindturbiner erklært ulovlig

Ny blokade av departementer mot vindturbiner erklært ulovlig

by Russell Crowe

Svenske Greta Thunberg og dusinvis av samiske aktivister blokkerte onsdag igjen departementer i Oslo i tråd med deres forpliktelse til «nær tilstand» Norsk mens vindturbinene som er erklært ulovlige av domstolene forblir i drift. Høyesterett avgjorde i oktober 2021 at to vindparker krenket samiske familiers rett til å utøve sin kultur, nemlig reindrift, i strid med en FN-tekst om sivile og politiske rettigheter. Men landets høyeste domstol hadde ikke tatt stilling til skjebnen som skulle gis til de 151 turbinene som, drøyt 500 dager senere, fortsatt er i drift.

De samiske aktivistene (tidligere samer) krever riving av vindturbinene som er installert i Fosen-regionen (vest) og har gjennom stemmen til musikeren Ella Marie Haetta Isaksen lovet å «nær tilstandså lenge turbinene står på plass. Greta Thunberg har blitt med siden søndag. «Det handler om at menneskerettigheter blir krenket og at urfolks rettigheter ikke blir respektert.«, sa han til mikrofonen til TV2-kanalen. «Det er trist å måtte ty til slike metoder for å ha rett til å overleve.«, la hun til.

Okkupasjon av Olje- og energidepartementet

Aksjonen startet sist torsdag med okkupasjonen av lobbyen til Olje- og energidepartementet av en håndfull samer kledd i sin tradisjonelle blå og røde drakt. Tvangsevakuert av politiet natt fra søndag til mandag, begynte de stadig flere aktivistene denne uken å blokkere tilgangen til departementene, og utvidet gradvis deres aksjon til et økende antall bygninger. Ifølge lokale medier lenket de seg foran dørene til departementene med lenker og hengelåser levert av en BDSM-klubb.

Denne onsdag morgen kastet politiet dem ut fra en inngang til Finansdepartementet. Olje- og energiminister Terje Aasheim har avlyst et offisielt besøk til Storbritannia. Kritisert for sin påståtte treghet har norske myndigheter lovet å respektere høyesterettsdommen og har bestilt ytterligere ekspertise i håp om å finne mekanismer som gjør at strømprodusenter og reindriftsutøvere kan sameksistere.

You may also like