Home » Norske sikkerhetstjenester: pil og bue-angrep ser ut som terror | I utlandet

Norske sikkerhetstjenester: pil og bue-angrep ser ut som terror | I utlandet

by Russell Crowe

Gjerningsmannen er Espen Andersen Bråthen, 37, av en dansk mor og en norsk far. Han har konvertert til islam og besøkt moskeen i Kongsberg flere ganger, har styreleder i bedehuset opplyst, melder TV2.

«Han gikk forbi og fikk øye på meg», sier Oussama Tlili, og legger til at mannen holdt taler. «De var usammenhengende. Han sa at han ovenfra ble beordret til å formidle et budskap til hele verden. Det var en merkelig historie. Ærlig talt, vi tar det ikke så seriøst. Jeg sa at Kongsberg ikke er stedet for det. Han kom i hvert fall ikke for å be.»

forvirrende argument

I en video han la ut på YouTube i 2017, som siden har vært offline, ser Andersen Bråthen på kameraet og sier blant annet at han nå er muslim og anser seg selv som en budbringer. «Jeg kommer med en advarsel», begynner hans forvirrede tale. «Er dette virkelig det du vil? Og for alle som ønsker å få det riktig, er tiden kommet.» Det så ut til å være en video ment å overbevise flere om å følge islam.

I en tid hadde det vært indikasjoner på at mannen var i ferd med å radikaliseres. Politiet har vært i kontakt med mannen tidligere. Likevel har det ikke kommet meldinger om oppførselen hans i år, fortalte politiførstebetjent Ole Bredrup Sæverud på en pressekonferanse om dramaet. Andersen Bråthen truet faren i fjor, noe som gjorde at han ikke fikk besøke ham på seks måneder.

Den psykiske helsen til mannen, som har innrømmet sine handlinger og samarbeider fullt ut i etterforskningen, vil bli vurdert av eksperter i rettspsykiatri.

Radikale muslimer

Trusselnivået i det skandinaviske landet har ikke økt etter angrepet, da det ser ut til at mannen handlet på egenhånd og ikke fikk hjelp fra andre. Trusselen anses fortsatt som moderat i Norge.

Sikkerhetstjenesten tar imidlertid hensyn til at radikale muslimer, men også høyreekstreme, vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i landet. Det mest sannsynlige scenariet, melder byrået, er et terrorangrep av en eller flere gjerningsmenn som bruker enkle våpen, rettet mot mål med få eller ingen sikkerhetstiltak.

Angrep på tilfeldige personer på offentlige steder er en tilbakevendende modus operandi blant ekstreme islamister som utøver terror i Vesten, skriver byrået.

Hva gjorde de terrormistenkte Eindhoven i garasjen hans? Reporterne Olof van Joolen og Silvan Schoonhoven diskuterer dette på podcasten «Delta Tango»:

You may also like