Home » Økonomi i dag – Norsk fond detronisert av det kinesiske statsfondet CIC

Økonomi i dag – Norsk fond detronisert av det kinesiske statsfondet CIC

by Roald Amundsen

Med stigende renter og inflasjon ga fondet ytterligere tap i tredje kvartal. Slik mistet det kronen som verdens største fond. Porteføljen hans har krympet med titalls milliarder dollar siden januar. Det er ikke nok å destabilisere disse usynkelige finansmarkedene. Dens nåværende verdi, 1,17 milliarder dollar, tilsvarer tre ganger Norges BNP. Og tapene i 2022 er alle relative: De er fortsatt nede fra fjorårets gevinster. 2021 vil ha vært et fantastisk år for det norske fondet, med en rekordavkastning på mer enn 14 %.

Olje og gass superfortjeneste

Siden opprettelsen i 1990, har dette statlige formuesfondet, opprettet for å forvalte de ekstraordinære fortjenestene fra olje, regelmessig blitt supplert med en brøkdel av inntektene fra hydrokarboner. med flyturen olje- og gasspriser, vil inntektene som omfordeles til fondet øke kraftig i år, så vel som i 2023 og 2024, ifølge prognoser fra analytikere. Det er opp til direktøren å utnytte det best og finne de riktige investeringene for å få det til å vokse, og dermed slette de nåværende tapene. Fondet investerer to tredjedeler av sin portefølje i aksjer. Dette kan virke risikabelt, men deres deltakelse er alltid svært begrenset, ikke mer enn 5% av kapitalen i et selskap. Forvalte langsiktig kapital. Derfor er det ikke underlagt årlige resultatforpliktelser slik det er hedgefondprivate investeringsfond som skal tilfredsstille sine aksjonærer.

► Les også: Norge: Verdens største suverene formuesfond krever karbonnøytralitet

Vil det norske fondets nåværende tilbakeslag skade omdømmet?

Det norske fondet er et europeisk unntak blant de ti beste utvalget i verden. Det er den eneste som konsekvent fremmer verdiene til den ansvarlige investoren fra et miljømessig og sosialt synspunkt, støttet av nøyaktig informasjon som den publiserer i sin årsrapport. Og så langt har det fungert ganske bra. Analytikere er sikre på at det raskt vil gjenvinne sin ledende posisjon. Derfor vil det fortsette å være en svært innflytelsesrik og bredt hørt aktør innen global finans. De fleste andre tungvektere kommer fra Gulfen og spesielt Asia. Tre av dem er kinesiske, inkludert det nåværende China Investment Corporation nummer én, en fjerde er fra Hong Kong, to fra Singapore og ytterligere tre fra Kuwait, Abu Dhabi og Qatar. De samsvarer med det beste i opprinnelseslandet.

Hvilke konkrete konsekvenser for deres investeringer?

De fleste av dem har ikke gitt opp investeringene i Russland, til tross for vestlige sanksjoner. Og i dag, overfor inflasjon og stigende renter, som de også opplever, søker de langsiktige strategiske investeringer for sine land for å diversifisere porteføljene sine. Gulf-fond investerer for eksempel tungt i infrastrukturprosjekter i Egypt. Håper på en økonomisk, men også en diplomatisk avkastning på investeringen. De mektigste suverene formuesfondene kan, hvorfor ikke, bli sentrale aktører i gjenoppbyggingen av Ukraina. De har rikelig med midler. Dens eiendeler overstiger 10 billioner dollar.

► Les også: Hvorfor Xi Jinpings «Silk Roads» har mistet sin glans

You may also like