Home » Undredal i Norge: 5 grunner til å besøke denne vakre fjordbyen

Undredal i Norge: 5 grunner til å besøke denne vakre fjordbyen

by Russell Crowe

Fra den historiske stavkirken til den lokale geitostproduksjonen er Undredal en liten by med et stort hjerte. Her er fem gode grunner til å besøke den.

Norges fjordregion har ingen mangel på sjarmerende kystbyer. Undredal er et godt eksempel, og tilbyr det beste av fjordlandskap og kultur samtidig som det er litt skjult.

Utsikt over bygda Undredal fra fjorden.  Foto: Apostolis Giontzis/Shutterstock.com.
Utsikt over bygda Undredal fra fjorden. Foto: Apostolis Giontzis/Shutterstock.com.

Bilister som kjører hovedvei E16 Oslo-Bergen passerer bykrysset inn til byene. Turister drar til Aurland og Lærdalstunnelen eller Snøveien. Cruiseskip går gjennom bygda mot Flåm.

Selv om det bor færre enn 100 mennesker der, er Undredal ingen hemmelighet for reisende. Dette gjelder spesielt for amerikanere, ettersom den kjente reisepresentatøren Rick Steves omtalte byen på sitt Norge-show.

Hvis byen ikke er helt stille midt i sommersesongen, lider den ikke av trengsel som Flåm eller Aurland, to nabobyer.

Hvor er Undredal, Norge?

Undredal er en by ved bredden av den vakre Aurlandsfjorden, en arm av den mye større Sognefjorden i hjertet av Norges Vestfjorder.

Til tross for sin beliggenhet har byen gode forbindelser til norske større byer, kun få kilometer fra E16 som forbinder Oslo og Bergen. Byen ligger også en kort fergetur fra de populære fjordbyene Flåm, Aurland og Gudvangen.

Hvorfor besøke Undredal?

Det er flere geiter i Undredal, en kort kjøretur fra Flåm, en mye travlere by. Denne fengslende fjordbyen er liten, men den er en skattekiste av fortryllende landskap, historiske steder og kulturelle rikdommer.

Utsikt over den norske fjorden Aurlands fra bygda Undredal.
Utsikt over den norske Aurlandsfjorden fra tettstedet Undredal.

Å besøke Undredal gir en unik mulighet til å fordype seg i norske tradisjoner mens du nyter fjordens vakreste landskap. Her er fem gode grunner til å reise dit.

1. Den autentiske opplevelsen av en fjord med færre mennesker

Undredal byr på alt du kan forvente av en fjordby av natur, samt en ekte kulturopplevelse. At bygda ikke var tilgjengelig med vei før 1980-tallet bidrar til dette.

I motsetning til naboen Flåm, kjent for å trekke mengde turister hvert år, beholder Undredal en fredelig sjarm med færre folkemengder, slik at du kan fordype deg i den naturlige skjønnheten og den lokale kulturen uten å føle deg overveldet.

Fra kajakkpadling i det rolige vannet til å gå de pittoreske stiene og smake på det lokale kjøkkenet, Undredal gir deg den autentiske opplevelsen av en norsk fjord. Enten du vil utforske nærområdet på en av de mange turstiene eller bare se ut over fjorden fra vannkanten, vil ikke Undredal skuffe.

2. Undredal stavkirke

Undredal stavkirke, den minste i sitt slag i Skandinavia, er et must-see for de som er interessert i historie, arkitektur eller unike attraksjoner.

Undredal stavkirke i fjordregionen.
Undredal stavkirke.

Den første skriftlige henvisningen til kirken er i et brev fra 1321, men det er bevis på at den er mye eldre. En gravering i taket kan tolkes som fra 1147, noe som bekreftes av nyere detaljerte analyser.

Denne historiske perlen ble bygget i tradisjonen fra norske stavkirker og renovert i 1722, og utmerker seg med sine hvite klappvegger og middelalderske lysekrone med utskårne dyrehoder, som bidrar til dens unike sjarm.

Interiøret er så lite som du kan forestille deg, med knapt 30 seter. Derfor er antallet besøkende begrenset, noe som gir en virkelig intim opplevelse.

3. En perfekt opplevelse for osteelskere

Undredal, en by kjent for sine geitoster i verdensklasse, tilbyr en unik matopplevelse for osteelskere.

Hans kjente meierikooperativ, Undredal Stølsysteri, bruker tradisjonelle metoder og rå, upasteurisert geitemelk for å lage utsøkte kvarker og fullkornsoster. Den lokale butikken, Undredalsbui, og Eldhuset Museum lar deg kjøpe disse deilige ostene og lære mer om hvordan de lages.

Geitepølse produseres også lokalt og serveres ofte som tilbehør til ost under smaksprøver.

Undredal fullkorn geitost.  Stepan Bezversuk / Shutterstock.com.
Undredal fullkorn geitost. Stepan Bezversuk / Shutterstock.com.

Byen er av og til vertskap for geitostfestivalen (Geitostfestivalen), en feiring av osteproduksjonsarven, selv om den ikke holdes like regelmessig lenger. Besøkende kan imidlertid fortsatt smake på den eksepsjonelle geitosten som gjorde Undredal kjent.

4. Fantastiske turmuligheter

Undredal er en turgåers drøm. Enten du er en erfaren turgåer eller en uformell turgåer, tilbyr de mange stiene varierende vanskelighetsgrader. Hver sti tar deg gjennom fantastisk natur, som kulminerer med panoramautsikt over fjordene og landsbyen.

Hjødnas synspunkt: En kort og lett spasertur fra Undredal tilbyr Hjødna Viewpoint en spektakulær utsikt over fjorden og bygda. Turen tar ca 20-30 minutter og er verdt det.

Stigen gård: På slutten av en bratt og utfordrende fottur eller båttur byr Stigen’s Gård på fantastisk fjordutsikt og et stykke tradisjonelt norsk gårdsliv. En ukes leir lar besøkende fordype seg i landbruksaktiviteter.

Hovdungo og Ørnareiret (Ørneredet): En populær, men krevende tur, stien til Hovdungo og Ørneredet tilbyr panoramautsikt over Aurlandsfjorden. Turen er ca 8,2 km og 700 høydemeter. En natt i Ørnareiret byr på en unik opplevelse midt i naturen.

Gruppevandring ved bredden av Aurlandsfjorden, Norge.
Aurlandsfjordregionen byr på mange flotte utflukter for alle nivåer.

lager: For et mindre anstrengende alternativ tilbyr turen til Stokko langs en naturskjønn traktorvei en fantastisk utsikt over fjorden. Den 2 km lange løypa til Stigen’s Farm passer for alle treningsnivåer og perfekt for noen timer med eventyr.

5. Ta en båttur på fjorden

Utforsk de rolige Undredalsfjordene fra et annet perspektiv på en avslappende båttur. Glir du forsiktig over det krystallklare vannet, kan du sette pris på den pittoreske skjønnheten i byen på en virkelig uforglemmelig måte.

Mens de fleste turister besøker Undredal på en dagstur fra Flåm, kan du gjøre det motsatte og besøke den travle byen for å kjøre det berømte Flåmstoget, før du drar tilbake til roligere Undredal for en overnatting.

Vær oppmerksom på at turistfergen må forhåndsbestilles for å stoppe ved Undredal! På grunn av begrensede tider og kapasitet må du arrangere denne båtturen på forhånd for å garantere transport.

Overnatting i Undredal

Undredal er kanskje lite, men det tilbyr flere overnattingsmuligheter, alle ideelle for å slappe av etter en dag med utforsking. Du finner en håndfull leiligheter i Undredal, alt fra små studioer til treromsleiligheter, ideelle for grupper.

For de som har et strammere budsjett, tilbyr Undredal Campingplass plass til å slå opp teltet eller parkere kjøretøyet, med toaletter og dusjer på stedet.

Har du noen gang besøkt Undredal? Fortell oss hvordan du brukte tiden din i kommentarene nedenfor.

You may also like