Home » Sju døde, inkludert en baby, i et russisk luftangrep i Sør-Ukraina

Sju døde, inkludert en baby, i et russisk luftangrep i Sør-Ukraina

by Siv Jensen

BUENOS AIRES. Argentinere, både utmattet av inflasjon og misfornøyd med sine politikere, stemte i primærvalg søndag for å stille opp for oktobers presidentkandidater, en billett med et usikkert utfall for arven etter Alberto Fernández (sentrum-venstre).

Mer enn 35 millioner velgere ble innkalt til å forhåndsvelge både partiene som skal konkurrere 22. oktober i presidentvalget – dette krever å oppnå 1,5 % av stemmene på nasjonalt nivå – samt deres kandidater. Som en dobbel triggerlyd i naturlig størrelse.

På slutten av en dag uten nevneverdige hendelser, stengte valglokalene, åpne klokken 08.00, for flertallet klokken 18.00, bortsett fra en og annen utvidelse i Buenos Aires, som testet et nytt elektronisk stemmesystem. De første resultatene bør være kjent rundt 22:00 (01:00 GMT på mandag).

Et første estimat rapporterte en valgdeltakelse på 68,3 %, godt under primærvalgene for fire år siden (76,4 %), og til tross for at det er obligatorisk å stemme, ser det ut til å bekrefte frykten for misnøye til en misfornøyd velgermasse.

Hvem ønsker egentlig å lede Argentina, den tredje største økonomien i Latin-Amerika med spektakulært landbruks- og råvarepotensial, men tålmodig på lang sikt på kontinentet? Landet har stått fast i 12 år mellom tosifret inflasjon (og til og med tresifret i år, 115 % år-til-år), en kolossal gjeld til IMFfattigdom på 40 %, og en valuta, pesoen, som skrus av.

Av de 22 «president + visepresident»-billetter som kan kjøpes, vil bare et halvt dusin gjenstå mandag den 22. oktober, inkludert to dominerende blokker, som den fremtidige presidenten bør komme fra. Den avtroppende Alberto Fernández, svært upopulær, representerer ikke seg selv.

I regjeringsleiren (midten til venstre) vil Sergio Massa, den 51 år gamle økonomiministeren, helt sikkert vinne primærvalgene, til tross for et mindre kandidatur til venstre for ham. Sentristen Massa klarte å samle peronistleiren og holde oppmerksomheten til IMF. Men det er mot ham å styre, i et år, en økonomi på intensivavdelingen.

Stor ukjent til høyre

I den høyreorienterte opposisjonen har et reelt og ubesluttsomt primærvalg satt borgermesteren i Buenos Aires siden 2015, Horacio Larreta, 57, som presenterer seg som moderat og tilhenger av folkeavstemningen, mot en tidligere sikkerhetsminister, Patricia Bullrich, 67 år. , som lover «sjokk»-metoder, både når det gjelder økonomi og sikkerhet.

En stor interesse for PASO (åpne, samtidige og obligatoriske primærvalg) er å gi en trend, et barometer for styrketilstanden, noen ganger forutsi presidentvalget.

Dette var tilfellet i 2019, da resultatet i primærvalgene til Alberto Fernández – den eneste forhåndskandidaten i peronistleiren – hadde prefigurert hans presidentseier over Mauricio Macri. Men aspektet «avstemning i naturlig størrelse» spiller bare inn i tilfelle et betydelig gap, siden mye fortsatt kan skje i løpet av to måneders kampanje.

PASO 2023 markerer allerede et brudd, med fravær av to dominerende skikkelser i argentinsk politikk de siste årene: Peronisten Cristina Kirchner, 70, tidligere statsoverhode (2007-2015), og Mauricio Macri, 64, den liberale presidenten som etterfulgte ham i 2015, før han ble beseiret av Alberto Fernández i 2019.

Hvem tjener på besvikelse?

Kan pensjoneringen av disse to store rivalene, antagonistiske og splittende personligheter, varsle et pusterom fra den skarpe polariseringen av argentinsk politikk? Med mindre jeg peker på en generell skuffelse, etter to svært motstridende presidentskap, den ene liberal, den andre intervensjonistisk, som begge har vært bittert skuffende.

«Jeg vil det beste for barnebarna mine, men jeg ser lite håp,» beklaget Isabel Asebal, en 77 år gammel velger. «De (ungdommen) er alle upolitiske, de er ikke interessert, de tenker bare på én ting, å forlate landet.»

«Det er en økende misnøye fra velgerne, i et land som hadde markerte politiske identiteter,» diagnostiserer Juan Negri, en statsviter ved Torcuato di Tella-universitetet.

Denne fortryllelsen kan være til fordel for den «tredje mannen», den ultra-liberal-libertarianske økonomen Javier Milei, med sin brennende tale mot den politiske «kasten», som vakte oppsikt i lovvalget i 2021, med hans parti som den tredje styrken i Buenos Aires ( 17,3 %). Men du kan ha vanskelig for å gjenskape den påvirkningen over hele landet.

«Du må bryte det du har gjort, så sette bitene sammen igjen og begynne på nytt,» sa Facundo Cardozo, en 27 år gammel selger nær et valglokale i Barrio Norte, og fremkalte appellen til en radikal Milei-type løsning, «som ting er.»

Argentinere stemte også på søndag for å velge kandidater til Deputertkammeret og Senatet, delvis fornybar i avstemningen 22. oktober.

You may also like