Home » Økt motstand mot kontroversielle vertsland. hjelper det?

Økt motstand mot kontroversielle vertsland. hjelper det?

by Russell Crowe

Først: hva har skjedd i det siste? USA har varslet boikott av vinter-OL i Beijing, Kina. De sender ikke dignitærer dit.

En diplomatisk boikott, ikke en sportslig. Det er et svar på hvordan Kina bryter rettighetene til blant annet uigurer. I dag ble det kjent at også britene vurderer et lignende tiltak.

I tillegg kommer Peng Shuai-saken. Den kinesiske tennisstjernen har anklaget en tidligere visestatsminister for seksuell overgrep. Etter det forsvant hun fra radaren en stund, og fortsatt er mange bekymret for henne. WTA, kvinnenes tennisforbund, stoler ikke på kinesiske myndigheter og har besluttet å avlyse alle tennisturneringer i Kina inntil videre.

Så til Midtøsten. Forrige helg landet Formel 1 i Saudi-Arabias Jeddah. Ifølge mange er det egentlig ikke et land hvor menneskerettighetene behandles godt. Til tross for boikottoppfordringer, gikk løpet videre med Justin Bieber som opptrådte sent i løpet. Og det fikk han også mye kritikk på.

Qatars arbeidsforhold

Og til slutt VM. Den spilles i Qatar i slutten av neste år. Det har vært sagt mye om arbeidsforhold i stadionbygging og f.eks. LHBTI-rettigheter. B-ordet har også blitt nevnt ofte i denne sportsbegivenheten.

Nordmenn ser ut til å gå lenger i denne forbindelse. Tidligere stod det allerede på skjortene til landslaget «Menneskerettigheter, på og utenfor banen», eller «Menneskerettigheter, på og utenfor banen». Den norske klubben Tromsø IL tar enda et steg videre. Det er en QR-kode på uniformen hans, og hvis du skanner den, vil du bli henvist til en side med informasjon om menneskerettighetsbrudd i Qatar.

Det er ikke rart at land, idrettslag og andre organer nå tar grep. «For fem eller ti år siden ble alle slags sportsbegivenheter tildelt. Alle de begivenhetene finner sted nå. Og det skjer også i land som Kina eller Gulfstatene,» sier Jan-Willem van der Roest, professor i idrett og samfunn. . ved universitetet i Utrecht.

Dammen blir mindre

«Spesielt Gulfstatene ønsker å være mindre avhengige av oljeinntekter i fremtiden og vokser derfor frem innen idretten. Mange vestlige land forventer ikke lenger de beste sportsbegivenhetene på grunn av de høye kostnadene. Dette betyr at dammen for fiske, med andre ord, å tildele et land som vertskap, har blitt mye mindre.»

Videre er menneskerettigheter vanligvis ikke et kriterium når man skal utpeke en vertsby eller et vertsland. Det er nå tilfellet. Men vertslandene for i dag og neste år ble derfor valgt for lengre tid siden, på et tidspunkt da Saudi-Arabia og Qatar fortsatt oppfylte alle kriteriene. – Det er derfor man ser at land og idrettsforeninger nå uttaler seg mot samtidig, sier Van der Roest.

Det gjenstår å se om disse handlingene og uttalelsene faktisk gir mening. – I Kina vil de ikke miste søvn over diplomatiske boikotter som USA, sier korrespondent Roland Smid.

«Også, land som kan støtte en boikott er utelukket som en minoritet av Kina. USA, Canada, Australia og noen europeiske land kan like dem, men land i Asia, Sør-Amerika og Afrika kan ikke. Og det er flertallet av alle måter.»

Politikere ikke hovedpersoner

«Og også: Dignitærer er ikke hovedpersonene i en sportsbegivenhet. Kanskje kineserne ville synes det er irriterende hvis idrettsutøverne ble hjemme, men ikke politikerne.»

Selv om kineserne ikke er helt uvillige til et eller annet muskelspråk. — På den ene siden viser de at det ikke spiller noen rolle, men på den andre siden reagerer de veldig sterkt. Kina har allerede varslet mottiltak mot USA. «Så de bryr seg. Kina elsker prestisje. Slike handlinger tar bort noe av glansen.»

Midtøsten-korrespondent Olaf Koens anerkjenner også denne prestisjetunge rollen. «Regimer som det i Saudi-Arabia ønsker å bli anerkjent internasjonalt. De ønsker å bli kjent. At sportsbegivenheter er ledsaget av enorme menneskerettighetsbrudd og megaloman korrupsjon, som kan utelukkes fra bildets tekniske synspunkt.»

«Tilstedeværelse legitimerer mørke praksiser»

Og det fungerer, forklarer Koens. «Det er det smertefulle. Deltakelsen og tilstedeværelsen fra alle slags land legitimerer den mørke praksisen.» Det er tross alt ikke et eneste land som har trukket sine utøvere fra et arrangement eller en turnering.

«Det amerikanerne gjør nå med vinterlekene i Kina er allerede et skritt videre», sier Koens. «Men hvis du virkelig ønsker å angripe denne typen autoritære land, så er ikke en erklæring eller en diplomatisk boikott nok. Da må du virkelig boikotte det.»

You may also like