Home » Olje nøler, mellom USAs gjeld og en mulig tilbudsjustering

Olje nøler, mellom USAs gjeld og en mulig tilbudsjustering

by Ashley Olsen

London (awp/afp) – Oljeprisene beveget seg denne mandagen uten en klar retning, mellom usikkerheten om utfallet av forhandlingene om det amerikanske gjeldstaket som tynger råolje, og utsiktene til en mulig reduksjon i OPEC+ tilbudet.

Rundt klokken 09:20 GMT (11:20 CET) var et fat North Sea Brent, for levering i juli, ned 0,11 % til $75,66.

Dens amerikanske ekvivalent, et fat West Texas Intermediate (WTI), for levering i juni, som er siste handelsdag, falt 0,14 % til 71,45 dollar.

«Dødepunktet i forhandlingene om gjeldstak i USA veier tungt på tilliten blant oljehandlere,» sa Ricardo Evangelista, analytiker i ActivTrades.

Joe Biden og Kevin McCarthy, lederen for republikanerne i Representantenes hus, må gjenoppta diskusjonene på mandag etter en helg med blokade av denne filen, for å prøve å unngå en farlig standard fra USA.

«De fleste investorer fortsetter å tro på en avtale i siste liten (…) for å heve det amerikanske gjeldstaket,» fortsetter analytikeren. Men inntil da, «forvent ytterligere volatilitet i globale oljemarkeder, med ytterligere prisnedgang sannsynlig når fristen tidlig i juni nærmer seg,» advarer den.

Imidlertid er et strammere marked i vente og avhenger «av OPEC+ følger opp lovet forsyningskutt,» sier CBA-analytikere.

I begynnelsen av april hadde noen medlemmer av Organisasjonen for oljeeksporterende land og deres allierte (OPEC+) annonsert frivillige produksjonskutt, noe som sendte råoljeprisene opp. Siden den gang har prisene falt på grunn av økende frykt for en global resesjon og svakere etterspørsel.

Disse reduksjonene, som skulle implementeres fra mai 2023, refererer til omtrent 1,7 millioner fat per dag (bpd).

Representanter for alliansens medlemmer vil møtes i Wien i begynnelsen av juni for å bestemme deres neste produksjonsmål.

På naturgasssiden falt den nederlandske TTF-terminkontrakten, regnet som den europeiske referansen, litt til 29,45 euro per megawattime (MWh), kort tid etter å ha nådd 28,90 euro per MWh, et nytt lavpunkt siden nesten to år siden.

Samlet tilbud i Europa er fortsatt «rikelig på grunn av stor import av LNG (flytende naturgass, red.anm.) fra andre kontinenter,» forklarer analytikere fra Energi Danmark.

De bemerker imidlertid at «tilførselen fra Norge vil bli redusert i nær fremtid på grunn av vedlikeholdsarbeid på rørledninger, noe som kan være nok til å hindre at markedet faller ytterligere».

Etter krigen i Ukraina er Norge blitt hovedleverandøren av naturgass på det europeiske kontinentet.

emb/ve/ob

You may also like