Home » Oppdag Norges nasjonalblomst: pyramidebukken

Oppdag Norges nasjonalblomst: pyramidebukken

by Ashley Olsen

Les videre for å se denne fantastiske videoen.

Norge er et land som ligger i den nordlige delen av Europa. Dette fjellrike kystlandet utgjør halvparten av den skandinaviske halvøya, som den deler med Sverige og Finland. Landet Norge inkluderer også rundt 50 000 øyer utenfor sin forrevne kystlinje, som består av isbrefjorder. Totalt er arealet av Norge 148 728 kvadratkilometer. Området i landet er derfor nært California. Dette nordeuropeiske landet er definert av sine kystbyer, dets jordbruk under ekstreme værforhold, dets vanskelige jordsmonn og dets fiske. Landskapet er dekket av skog og tørre fjellområder. Plantearter som er endemiske for Norge vokser i skog, våte vidder og sumper. Blant disse artene er Norges nasjonalblomst: pyramidebukken.

Norge har rundt 2000 plantearter, men svært få er endemiske for landet. Landskapet er dominert av trær som vokser i tette skoger. De fleste av Norges endemiske planter er imidlertid fjellplanter. Blant plantene som kaller den norske fjellheimen er pyramidebukken. Denne artikkelen tar en titt på denne unike planten, og dekker hvordan den ser ut og hvor den vokser. Dykk ned i denne artikkelen for å lære mer om Norges nasjonalblomst!

Hva er Norges nasjonalblomst?

Nordmenn foretrekker lyng (calluna vulgaris) som førstevalg for den norske nasjonalblomsten.

©rpilkowski/Shutterstock.com

Historien om pyramidebukken som Norges nasjonalblomst går tilbake til 1935. Da ble det samlet en internasjonal botanisk kongress i Amsterdam. Denne gruppen valgte pyramidebukken som sitt symbol på det norske folk på grunn av dets evne til å trives i tøffe fjellmiljøer. Dette var imidlertid ikke et regjeringsvedtak. Regjeringen har aldri offisielt valgt en nasjonal blomst.

Faktisk er den pyramideformede saxifragen ikke engang en av de mest populære blomstene i landet. Nordmenn foretrekker lyng (calluna vulgaris) som førstevalg for Norges nasjonalblomst. Den norske regjeringen valgte imidlertid aldri offisielt vanlig lyng. I 1976 holdt et populært radioprogram sin egen stemme for nasjonalblomsten. Denne folkeavstemningen avslørte at lyng var førstevalget for landets nasjonalblomst.

Selv om vanlig lyng har sine egne kvaliteter, er pyramidebukken en virkelig uvanlig plante. Dessuten vokser den hovedsakelig bare i Skandinavia. Høyt verdsatt av botanikere, har den en spesiell plass i norsk fauna.

Hva er den pyramideformede saxifrage?

Pyramidal saxifraga er en eviggrønn flerårig plante som vokser i de steinete fjellområdene i nord-europeiske land.

©LapaiIrKrapai/Shutterstock.com

Pyramidale saxifrages er også kjent under sitt vitenskapelige navn, Saxifraga cotyledon. Denne planten tilhører familien av Saxifrage og familien Saxifragaceae. Saxifragaceae er en familie av blomstrende urter, som inkluderer rundt 400 andre arter i slekten. Saxifrage. Flerårige urteaktige planter vokser vanligvis på den nordlige halvkule. Dette er absolutt tilfelle for saxifraga cotyledoneller pyramideformet saxifrage. Denne planten er en eviggrønn flerårig plante som vokser i de steinete fjellområdene i nord-europeiske land. I tillegg til Skandinavia, blomstrer den pyramideformede saxifrage på Island og i fjellområdene i nabolandene på det kontinentale europeiske land.

Pyramidal saxifraga er en eviggrønn plante som produserer store, flate, takkede grønne blader. Disse kan bli opptil 3 tommer lange. Gjennom hele vekstsesongen, om våren og sommeren, vokser den en høy stilk som kan nå 24 tommer i høyden. Disse stilkene blomstrer i panicles, store klynger av tallrike koppformede hvite blomster med blodrøde markeringer inni. Fra begynnelsen av sommeren danner disse blomstene store hoder. De avgir også en sterk og behagelig duft.

Hvor vokser nasjonalblomsten i Norge?

I Norge trives pyramideformede saxifrage-blomster i steinete, fjellrike områder. Disse plantene dukker opp i sprekkene mellom steinene og på de norske fjellveggene. De liker delvis skygge og et kjøligere klima. Det er mulig å dyrke pyramideformet saxifraga i en steinhage eller beholder. Planten trenger en normal eller sandholdig jord og vokser i nøytrale, alkaliske eller sure forhold. Plantene vokser ganske nær bakken, og når bare 2 fot i høyden. Men de kan trives på fjellvegger eller andre fjellformasjoner. I naturen kan du finne den på steinete utspring eller i våte områder, for eksempel steinete klipper nær en foss.

Hva er den kulturelle betydningen av pyramidebukken?

Pyramidebukken ble ikke valgt av folket i Norge som sin nasjonalblomst, heller ikke av regjeringen. Snarere var det påvirkning fra vokale botanikere som gjorde den kjent som Norges nasjonalblomst. Så det er fornuftig at den pyramideformede saxifragen ikke er spesielt kjent eller anerkjent.

Botanikere som forsvarer den pyramideformede saxifrage hevder at denne fjellblomsten representerer folket i Norge. Faktisk vokser den under vanskelige forhold. I Norge kalles pyramidebukken «bergfrue». Dette navnet oversettes til engelsk som «lady of the mountains» eller «lady of the mountains», fordi det vokser bare i fjellene. Denne utilgjengeligheten kan imidlertid delvis forklare hvorfor pyramidebukken aldri ble populær. Selv de som våger seg til fjells legger ikke merke til denne planten gjemt i sprekkene. Derimot vokser lyng i landets store skoger.

Imidlertid gjenspeiler valget av Pyramidal Saxifrage-botanikere en sannhet om landet. Akkurat som denne blomsten vokser under vanskelige forhold, vokser også folket i Norge. Robusthet, selvstendighet, respekt og likeverd er viktige verdier for Norges folk.

Hva er de andre nasjonale symbolene i Norge?

I tillegg til pyramidebukken og den vanlige lyngen, er det flere offisielle symboler for landet. Dette er noen av de nasjonale symbolene til Norge:

  • Riksvåpenet representerer et rødt skjold der en løve dukker opp med en øks, kronet av en gullkrone med et kors. Det er et av de eldste våpenskjoldene i Europa, som opprinnelig representerte landets kongefamilie.
  • Det norske flagget er rødt med et hvitt kors.
  • Nasjonalsangen ble skrevet i 1864 og komponert av Rikard Nordraak, med tekst av Bjørnstjerne Bjørnson. Tittelen er «Ja, vi elsker landet de debt», som kan oversettes til «Ja, vi elsker dette landet».
  • Elgen er Norges nasjonaldyr, men løven representerer kongefamilien.

Dette er bare noen av ikonene og symbolene som representerer Norge, dets landskap og dets folk. Hvis du besøker Norge, se etter vanlig lyng, samt pyramidebukk. Pyramidale saxifragaer er vanskeligere å få øye på, da de krever spesielle turer i fjellet. Det er imidlertid verdt å finne denne unike og interessante arten som kan trives i det harde arktisk-alpine miljøet!

Å følge :

You may also like