Home » Pasienten trenger å vite sitt kolesterolnivå / artikkel

Pasienten trenger å vite sitt kolesterolnivå / artikkel

by Russell Crowe

Determinanter for risikofaktorer for spredning av aterosklerose.

Kolesterol med lav tetthet og blodtrykk forverrer de negative effektene av hverandre, og bidrar til en av de vanligste kroniske karsykdommene, aterosklerose. Når man ser på årets retningslinjer for kardiovaskulær forebygging fra European Society of Cardiology, vurderes disse to risikofaktorene alltid sammen. Professor Kārlis Trušinskis, direktør for Latvian Society of Hypertension and Atherosclerosis, forklarte at den negative faktoren til disse to faktorene ikke er summen, men sannsynligvis en multiplikasjon, og la til at livsstilsendringer også er veldig viktige.

«For kardiologer og fastleger er lavdensitetslipoproteinkolesterol, eller LDL, et bevegelig mål, med andre ord, jo høyere risiko for pasienten, fordi vi ønsker å oppnå lavere nivåer av LDL,» forklarte han Trušinskis.

«Det folk kan være interessert i er å bringe LDL-kolesterolet deres nærmere 2,5 mmol / L,» sa Trushinsky, da det fortsatt er den viktigste årsaken til ateroskleroseprogresjon.

LDL-kolesterol er ansvarlig for avleiring av kolesterol på veggene i arteriene. For å forbedre LDL-kolesterolnivået anbefaler Trušinskis styrketrening og trening i 150 til 300 minutter med middels intensitet per uke.

Kolesterolnivået kan forbedres gjennom kommunikasjon.

Ifølge Trushinsky er de vanligste årsakene til økt LDL-kolesterol en moderne stressende livsstil, overarbeid, søvnløse netter eller røyking. Det neste problemet er kommunikasjon. Trušinskis forklarte at det i et slikt tilfelle bør være en god samtale mellom pasienten og legen. Det kan også påvirkes av tilgang til helsetjenester.

«Pasientens egen utdanning blir stadig viktigere: å kjenne sin egen sykdom», la Inese Mauriņa, direktør for pasientforeningen «parsirdi.lv» til, og la til at «pasienten har rett til å kreve, vite og forstå ellers behandlingsmålene vil ikke bli nådd.»

En person lærer ofte at deres kolesterol eller blodtrykk er høyt når de har hatt hjerneslag eller hjerteinfarkt for sent. Derfor er det også viktig at personen gjør testene selv, selv om fastlegen ikke oppfordrer dem til det.

Økte risikofaktorer kan bidra til dødelighet

I 2019 ble det gjennomført en studie, som viste at høyt blodtrykk over 140/90 mmHg finnes hos 36 % av den latviske befolkningen, høyt «dårlig» eller lavtetthetskolesterol over 3 mmol/l er hos 62 % av befolkningen, mens det høye blodsukkeret eller glukosenivået er over 5,6 mmol / l er 27% av den latviske befolkningen.

«Risikofaktorer bidrar til for tidlig dødelighet: jo flere mennesker har høyere risikofaktorer, jo høyere er antall dødelighet og komplikasjoner av alvorlige sykdommer,» sa Inese Mauriņa.

Den gode nyheten, la han til, er at tallene har forbedret seg litt fra forrige studie for 10 år siden. Trušinskis understreket at det faktum at folk tar mer hensyn til helse og også til tilgjengeligheten av medisiner bidrar til å oppnå bedre optimale resultater.

De første trinnene du bør ta hvis du ser at LDL er høy er å snakke med fastlegen din om hva som bør behandles og hvordan du oppnår det. På den annen side, når man snakker om utvikling av risikofaktorer, bør samtalen med legen være mer nyansert. Trušinskis bemerket at det høyeste nivået av bevis skaper en informativ diskusjon med pasienten om handlingene som skal iverksettes, og tar ikke bare hensyn til fordelene, men også pasientens ønsker.

Feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterfor å sende utdraget til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like