Home » Personlig tilpassede idrettstimer: en mulighet for funksjonshemmede barn til å føle seg likeverdige / Artikkel

Personlig tilpassede idrettstimer: en mulighet for funksjonshemmede barn til å føle seg likeverdige / Artikkel

by Edvard Munch

Sanya er norgesmester i rugby, men hun husker at det ikke var rullestoltimer for barn på skolen. Heisen til treningsstudioet gikk så tregt at timen ble avsluttet mens de to klassekameratene gikk opp og ned i rullestol. Også i terapeutisk gymnastikk ble barna delt inn i klasser.

Det er hundrevis av slike historier i Latvia. Å forbedre tilgjengeligheten til miljøet i skolene vil gjøre at barn med nedsatt funksjonsevne kan integreres mye bedre i samfunnet, og det er idretten som spiller en viktig rolle her. Sanya understreket at det er en følelse av samhold i idrettstimene, fordi de kan gjøre noe sammen og det er aktiviteter som de også kan delta på i rullestol.

«Noe du kan gjøre nå er å spille ball, [veikt] ulike øvelser for hender og føtter,» Sani understreket behovet for å inkludere barn med funksjonshemminger i idretten. «Det er ikke det fordi han ikke kan løpe, han kan ikke gjøre noe. Sport er en ganske viktig del som kan bringe deg tilbake til livet hvis du finner noe som brenner og gir glede.»

Sport har en enorm innvirkning på folks velvære: Sanya forsto dette i Norge, og vant den nasjonale tittelen i trolleyrugby. Tilgjengeligheten til miljøet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Norge er på et mye høyere nivå, og det er ikke vanskelig å komme seg til treningssenteret og delta i leken uten hjelp fra andre. Selvfølgelig er de økonomiske mulighetene i Norge og Latvia på ulike nivåer.

For Sanya får sporten ham til å føle seg som om han var før en skade, og touring-rugby har spesielt appellert til ham fordi det er både kontakt og kollisjon i spillet, samt innblanding fra dommere. Ifølge Sanya er rullerugby en av idrettene som ikke er stillesittende for personer med funksjonsnedsettelser.

Det er dyktige idrettslærere i Latvia som ikke mangler fantasi for å kunne lage et interessant program for alle i klassen, men vi må starte med å ta barnet med på treningsstudioet. Sanya ber også om mentalitetsendring og tilpasning av øvelsene, men hun er ikke i tvil om at alle barna kan jobbe sammen i idrettstimer.

En feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterfor å sende utdraget til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like

Leave a Comment