Home » Polen relanserer sitt prosjekt for å anskaffe nye ubåter

Polen relanserer sitt prosjekt for å anskaffe nye ubåter

by Siv Jensen

I 2017, da hun tok over som sjef for departementet for de væpnede styrker, foretok Florence Parly det potensielle salget til Polen av tre Scorpène-ubåter [à propulsion diesel-électrique, ndlr] en av dine prioriteringer. Og så gjaldt det å svare på den polske forespørselen om å gi sine tre enheter kapasitet til å transportere kryssermissiler.

«Traksjonen for missiler, som avhenger av rekkefølgen av ubåter fordi det ikke vil være noen missiler uten ubåter, er sterk i den polske marinen» og «vi vil ikke gi opp på dette missilspørsmålet, og generelt sett vil jeg ikke legge til side saken til den er avsluttet, sa Parly under en parlamentarisk høring.

Som en påminnelse hadde Orka-programmet da som mål å erstatte de fire ubåtene av typen Kobben, anskaffet fra Norge tidlig på 2000-tallet.Og dette innenfor rammen av et marked anslått til rundt 2,4 milliarder euro og ettertraktet av Naval Group. [DCNS à l’époque]Tyske TKMS og svenske Kockums.

Den franske marinegruppen hadde også satt seg fore å vinne den, og signerte industrielle samarbeidsavtaler med MARS-Nauta-verftet og det offentlige forsvarsgruppen Polska Grupa Zbrojeniowa. [PGZ]. I tillegg hadde han forsikret at han ville tilby Scorpene som var i stand til å skyte opp marinecruisermissilet [MdCN] og at det ville kunne skape 2000 arbeidsplasser i Polen.

Alle de fire Kobbene har siden blitt trukket ut av tjeneste uten å bli erstattet, noe som betyr at den polske marinen bare har én ubåt, den sovjetdesignede ORP Orzel. Faktisk vil prioriteringen for Warszawa ha vært å styrke bakkestyrkenes evner betydelig. [au point qu’elles deviendront probablement les plus puissantes d’Europe] og antenne.

Det skal bemerkes at det polske forsvarsdepartementet i 2019 hadde vurdert å kjøpe to ubåter av typen «Södermanland» som hadde tjent under svensk flagg.

Når det er sagt, og selv om militærutgiftene vil fortsette å øke betydelig i de kommende årene, har Polen til hensikt å relansere Okra-programmet veldig snart. Dette ble uttalt av dens forsvarsminister, Mariusz Błaszczak, 24. mai, under den «24. forsvarsdagen».

«I år planlegger vi å lansere en prosedyre som tar sikte på å anskaffe ubåter, med en overføring av de nødvendige teknologiene som vi ønsker å oppnå gjennom industriell kompensasjon», erklærte Błaszczak, og spesifiserte at han hadde «observert den australske anbudsmodellen «. for subs… Noe som ikke nødvendigvis er et godt tegn når du vet hvordan det endte…

Den polske ministeren ønsket imidlertid ikke å gi flere detaljer om denne kommende prosedyren. «Antall ubåter, deres evner og utstyr vil bli avslørt snart,» sa han. På det meste innrømmet han at disse bygningene vil måtte kunne utføre langsiktige oppdrag. [ce qui plaide en faveur d’un système AIP]ha «høy» kapasitet når det gjelder kampressurser og demonstrere fleksibilitet.

Det skal bemerkes at, ifølge Mr. Błaszczak, vil europeiske og ikke-europeiske industrifolk bli invitert til å sende inn tilbud. Det er klart at Naval Group, ThyssenKrupp Marine Systems og Kockums godt kunne konkurrere med det sørkoreanske Hanwha Ocean. [ex-Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering] og Hyundai Heavy Industries, som produserer ubåten «Dosan Ahn Changho»…utstyrt med seks vertikale utskytningssystemer [VLS] å skyte ballistiske havoverflatemissiler «Hyunmoo 4-4». Og gitt båndene som Warszawa har knyttet til Seoul innen våpenindustrien [avions de combat léger F/A-50, chars K-2 Black Panther, obusiers K-9 Thunder, lance-roquettes multiples K239 « Chunmoo »]Det er ikke umulig å se sistnevnte seire…

Foto: Scorpène Submarine

You may also like