Home » Prisene som deles ut i idretten vekker nok en gang tvil om systemets rettferdighet

Prisene som deles ut i idretten vekker nok en gang tvil om systemets rettferdighet

by Edvard Munch

Listen over prisvinnere er dominert av de olympiske disiplinene og deres forbund. Idrettsutøvere, deres trenere og forbund belønnes ikke bare for deres suksess ved de olympiske og paralympiske leker, men også ved verdens- og europeiske mesterskap, inkludert på ungdomsnivå.


Av de 66 vinnerne tilhører 56 de olympiske og paralympiske familiene. Unntakene er damene Guntis Valneris, Roberts Misāns og Guntars Purviņš, sambo-utøveren Viktors Reško, rallylaget Mārtiņš Sesks og Renārs Francis og Latvian Floorball Union, som er premiert for deltagelse på herrelandslagene og U19 kvinner i verden. mesterskap. Raimo Vīgants, en idrettsutøver fra den latviske skiunionen, vant også en pengepremie for andreplassen i den samlede kvalifiseringen til rulleski-VM, noe som skaper en spesielt spesifikk situasjon ettersom det er en disiplin av vintersport sommer.

Det er betydelig at damelaget for menn i bronse-verdensmesterskapet for lag anses som en fremragende prestasjon, men en tilsvarende suksess for kvinnene: nei.

Pengepremier har også blitt nektet ulike tekniske sportsentusiaster, skyttere, sambo og brettseilere.

De mest populære representantene for Latvias individuelle idretter er ikke kvalifisert for pengepremier, siden de ikke lykkes i europa- eller verdensmesterskap, verken i de olympiske leker eller i den generelle rangeringen av verdensmesterskapet. For eksempel holder bokseren Mairis Briedis seg utenfor Latvia hvert år for sportsfans.

Det faktum at det er stort kaos i å fastslå fortreffelighet i latvisk idrett på nasjonalt nivå, bekreftes også av listen over kandidater til Three Star Award. I «Årets gjennombrudd»-nominasjonen er et 3×3-basketlag nominert til prisen, som har vunnet priser i sesongens viktigste konkurranser i fem år, samt vektløfteren Artūrs Plēsnieks, som allerede har vunnet priser. i verdens- og europamesterskap.

Agnis Čavars og Kārlis Pauls Lasmanis har blitt nominert i nominasjonen «Årets idrettsutøver», men medlemmene deres har ikke blitt nominert i 3×3-basketlaget.

I tillegg er nominasjonen «Årets idrettsutøver» ikke tilgjengelig for Kristaps Porziņģis og Elvis Merzļikins, som tilbrakte sine mest produktive sesonger på banene til henholdsvis National Basketball Association (NBA) og National Hockey League (NHL). Nominasjonen «Årets lag i individuelle idretter» er spesielt attraktiv, fordi den viser at for eksempel sandvolleyball, ake-double eller 3×3 basketball er individuelle idretter, selv om du selv med det blotte øye kan se at idrettsutøvere samarbeider om dem – gir en ny pasning til en annen eller skyver og kontrollerer samtidig samme gangart. Nærmere individuelle idretter vil i dette tilfellet kunne sammenlignes med hockey, der fem spillere bytter hvert minutt og noen spillere ikke bruker et sekund på banen samtidig.

Kunnskapsdepartementet (MES) lover at etter vinter-OL i Beijing vil rekkefølgen på tildelingen av utøvere endres betydelig. Utdannings- og vitenskapsminister Anita Muižniece (New Conservative Party) har også uttalt seg om saken offentlig, selv om hun ikke spesifikt nevner hvordan endringene kan manifestere seg.

Prosessen lover ikke å være enkel, da MES må finne svar på følgende spørsmål:

  • I olympiske disipliner, hvor idrettsutøvere primært støttes av offentlige finanser, står mengden av pengepremier i forhold til suksessen til idrettsutøvere som ikke har slike privilegier?

Olympiske idrettsutøvere, i motsetning til andre idrettsutøvere, mottar månedlige fordeler eller til og med en lønn, staten subsidierer forbundene de representerer, og det latviske OL-laget betaler for medisinske utgifter og treningsutgifter.

  • Er målet for fortreffelighet bare navnet og den formelle statusen til konkurransen, eller prestisje og konkurranse i verden?

For eksempel vant tennisspilleren Alona Ostapenko ekstraordinære premier for å vinne French Open 2017.

  • Har Latvia råd til å betale en av verdens største pengepremier?

En studie før vinter-OL 2018 i Korea avslørte at Latvia har verdens tredje største pengepremie for OL-gull. Også i sammenheng med sommerlekene er Latvia jevnlig på topp ti.

Feil i artikkelen?

Marker teksten og trykk Ctrl + Enterfor å sende utdraget til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende teksten som skal redigeres!

You may also like

Leave a Comment