Home » Redusert tilførsel presser Brent-olje til $95 – 19. september 2023 kl. 12:28

Redusert tilførsel presser Brent-olje til $95 – 19. september 2023 kl. 12:28

by Russell Crowe

London (awp/afp) – Oljeprisen fortsatte å stige tirsdag, drevet av redusert global forsyning, med Brent som oversteg 95 dollar fatet for første gang siden november, men uken fylt med beslutninger fra sentralbankene presset alt. .

Rundt 10:00 GMT (12:00 CET), et fat North Sea Brent, for levering i november, steg 0,62 % til 95,02 dollar, etter å ha nådd et maksimum på 95,33 dollar.

Dens amerikanske ekvivalent, en tønne West Texas Intermediate (WTI), for levering i oktober, steg 1,20 % til 92,58 dollar, kort tid etter å ha nådd 92,95 dollar.

Reduksjonen i tilbudet støtter «priser, i hvert fall for øyeblikket» og bekymringer om omfanget av forsyningsmangelen driver også den nåværende økningen, sier Tamas Varga, analytiker i PVM Energy.

Saudi-Arabia og Russland har besluttet å utvide sine frivillige produksjons- og eksportkutt på rundt 1,3 millioner fat per dag frem til slutten av året.

«Saudiarabisk oljeminister Abdulaziz bin Salman sa (mandag, under World Petroleum Congress i Calgary, Canada, red.anm.) at produksjonsreduksjonen ikke var ment å øke prisene, men snarere var et forebyggende tiltak i møte med krisen og usikker utvikling av verdensøkonomien», rapporterer Bjarne Schieldrop, analytiker i Seb.

Men reduksjonene har nå «en betydelig innvirkning på prisene, noe som burde tvinge dem til å revidere sin posisjon i de kommende månedene», sier Craig Erlam, analytiker hos Oanda.

Til tross for den fortsatte prisveksten, fortsetter «konflikten mellom et betydelig redusert tilbud og en mindre betryggende økonomiske utsikter», sier Varga.

Investorer er fortsatt forsiktige ettersom uken lover å bli rik på sentralbankers pengepolitiske beslutninger: i USA på onsdag, deretter i Sverige, Sveits, Norge og Storbritannia på torsdag, og til slutt i Japan på fredag.

«I en tid hvor sentralbanker begynner å se lyset i enden av inflasjonstunnelen, vil olje priset over 100 dollar være utrolig ubehagelig,» og legger en tung byrde på økonomiene, minnes Erlam.

afp/jh

You may also like