Home » Sammendrag av nyheter fra den engelsktalende verden for sommeren 2023

Sammendrag av nyheter fra den engelsktalende verden for sommeren 2023

by Liv Ullmann

Major-Prépa tilbyr deg et tilbakeblikk på de aktuelle hendelsene som markerte sommeren 2023 i den engelsktalende verden. Nok til å fylle på med limene og eksamenene denne tilbake til skolemåneden!

USA

Donald Trump

For fjerde gang var USAs tidligere president Donald Trump anklaget av amerikansk justis. Faktisk anklager en jury i delstaten Georgia ham for å prøve å manipulere resultatene av presidentvalget i 2020. Han risikerer da å bli dømt til fengsel. Denne dommeren mener at Donald Trump presset valgfunksjonærer til å omstøte resultatene. Vil bli dømt fra 4. mars 2024. Dette faller imidlertid sammen med presidentvalgkampen i 2024, som setter hans kandidatur i fare.

Etter arrestasjonen i Atlanta, måtte han ta et mugshot, en krusskuddog betale $200 000 for å bli løslatt. Når du markedsfører produkter avledet fra din mugshotklarte å samle mer enn syv millioner dollar i midler til presidentkampanjen hans.

Han kunngjorde at han ønsket å endre dommerne i rettssaken hans for «komplott mot amerikanske institusjoner». Han mener «som på ingen måte kunne ha nytte av en rettferdig rettssak»Denne dommeren fordømte allerede demonstrantene som invaderte Capitol 6. januar 2021.

Internasjonale relasjoner

Etter eskaleringen av spenningene med Kina og Nord-Korea har USAs president Joe Biden førte sammen Japan og Sør-Korea for et enestående toppmøte i Washington DC, hovedstaden i USA. Dette toppmøtet har som mål å signere en Avtale om forsterket samarbeid innen sikkerhet og forsvar..

Joe Biden kunngjorde at han hadde tatt «veldig vanskelig avgjørelse» av levere klaseammunisjon til Ukraina for å styrke deres motoffensiv. Gull, Disse våpnene er forbudt i mer enn 100 land.Derfor er det kontrovers.

Journalist Ronan Farrow, fra magasinet New Yorker, avslørte at Elon Musk med vilje hadde kuttet internettilgang via satellitt i Ukraina med sitt Starlink-nettverk. Han forklarer at han ikke ønsket å fornærme Russland og at han hadde ringt Russlands president Vladimir Putin.

Sosial

For første gang, a tablett dedikert til behandling av fødselsdepresjon Det ble autorisert av American Medicines Agency. Dette syndromet påvirker den psykologiske helsen til mødre etter fødsel og påvirker én av åtte kvinner I dag.

Der Salg av p-piller uten resept er nå autorisert uten resept. Denne pillen er tilgjengelig på apotek, supermarkeder og på Internett.

Storbritannia

Migrasjon

«Bibby Stockholm»-anlegget skapte kontrovers, da det ble ansett som en «fengselslekter» i ca. 500 asylsøkere. Denne lekteren ble laget for redusere hostingkostnader, men blir kritisert av frivillige organisasjoner. Ifølge Rishi Sunak er dette en mer rettferdig avgjørelse for skattebetalere som finansierer innkvartering av asylsøkere. Det koster ca. 2,3 milliarder pund i året til skattebetalerne.

Det britiske parlamentet har vedtatt en ny lov om ulovlig innvandring, som begrenser retten til asyl og går i strid med internasjonal flyktninglov siden hindrer enhver migrant som har kommet ulovlig til territoriet fra å søke asyl i landet. Det er derfor denne loven fordømmes av FN. Og regjeringen ønsker å deportere innvandrere til hjemlandet eller til tredjeland, som Rwanda, etter arrestasjonen.

Alltid innenfor rammen av kampen mot ulovlig innvandring, en avtale ble signert med Frankrike for å forhindre avganger til England.

Internasjonale relasjoner

Orknøyenes råd vurderer å bli uavhengig, men vakler da mellom å bli en britisk kroneavhengighet, et britisk oversjøisk territorium eller et selvstendig territorium mellom Norge og Danmark.

Rishi Sunak bekrefter det Storbritannias strenge motstand mot bruk av klasevåpen etter kunngjøringen fra USA om å sende noen til Ukraina.

Kunstig intelligens

Politiet i Nord-Irland har beklaget dette to datainnbrudd angående dets offiserer, spesielt Simon Byrne, sjefskonstabelen i Nord-Irland. Han vil imidlertid ikke trekke seg etter denne striden.

Sosial

regjeringen ga en økning til én million offentlige ansatte i England og Wales. Denne økningen er i gjennomsnitt 6 %. Dette er politifolk (7 % økning), lærere (6,5 %) og leger (6 %).

I Irland, Lisensen for ofre for familievold er nettopp etablert.. Ofre vil kunne nyte fem dagers lønnet permisjon uten å måtte legge frem bevis for arbeidsgiveren. Dette vil gi dem tid til å søke støtte uten å risikere å miste inntekten.

Miljø

Rishi Sunak kunngjorde denAutorisasjon av 100 utvinningstillatelser for olje- og gassboring i Nordsjøen. En beslutning som strider mot Storbritannias klimaforpliktelser. Men Rishi Sunak sier at denne planen er i tråd med målet om null utslipp av karbondioksid. Den slår også fast at en fjerdedel av Storbritannias energibehov fortsatt vil være olje og gass, også etter 2050. Derfor prioriteres det energisikkerhet og søker å slutte å være avhengig av eksterne ressurser, som russisk gass, for energi.

Greenpeace-aktivister steg deretter taket på Rishi Sunaks hjem i North Yorkshire. De dekket henne med «petroleumssvarte» ark. Philip Evans, en av disse aktivistene, sa: «Vi trenger desperat at statsministeren vår er en klimaleder, ikke en brannstifter. »

Den britiske regjeringen kunngjorde bygging av en tunnel nær Stonehenge-området. Dette prosjektet er ikke en ny idé. Den var allerede presentert og anses som ulovlig av domstolene på grunn av dens miljøpåvirkning nær et UNESCOs verdensarvsted. Imidlertid har denne tre kilometer lange tunnelen nettopp blitt godkjent og vil bli brukt til å avlaste kø på en trafikkert vei, til en kostnad på £1,7 milliarder.

Økonomi

Bank of England planlegger en renteøkning. Dette vil føre til en gjennomsnittlig økning på £500 i måneden for boliglånspriser for minst én million låntakere frem til slutten av 2023.

Den lengste legestreiken i historien til NHS har begynt. Unge leger var i streik i fem dager lønnsproblemer.

I følge data fra det nasjonale statistikkkontoret, Én av 20 personer har allerede brukt opp matreservene sine. og du vil ikke kunne kjøpe mer. Årsaken ? Matinflasjon.

Inflasjonsraten i Storbritannia falt fra 8,7 % i mai til 7,9 % i juni.

Flere og flere briter blir tvunget til å trekke ut sine egne tenner. Tannlegesentre er for langt unna eller ikke tilgjengelige. Denne mangelen på tilgang til omsorg presser de som har midlene mot privat sektor. Mens de andre finner seg selv uten en løsning.

morsom handling

TikTok har blitt Nummer én informasjonskilde for britiske 12-15 åringer. Det er også en av informasjonskildene for én av 10 voksne. TikTok er foran tradisjonelle mediersom BBC Radio 1 og Channel 5.

Canada

Miljø

Om 10 millioner hektar skog brant i det nordvestlige Canada på grunn av 5000 skogbranner. Dette tilsvarer ⅕ av Frankrike. I dette landet, som Den varmes opp dobbelt så raskt som resten av planeten., branner ødelegger skogene. Etter disse brannene ble 290 megatonn karbondioksid sluppet ut. Dette er det dobbelte av siste årsrekord i 2014.

Samveldet

India har blitt det fjerde landet som har landet på månen med sin Chandrayaan-3-sonde. India prøver derfor å samle inn nye data om månejord og spesielt vannis. Dette ville en dag tillate astronauter å bli permanent plassert på månen.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg en bedre forståelse av høydepunktene i aktuelle hendelser i engelsktalende land sommeren 2023! Finn alle ressursene våre på engelsk for å forberede deg bedre til konkurransedyktige eksamener.

You may also like