Home » Russland tester nye ubåter for å styrke sin atomstyrke

Russland tester nye ubåter for å styrke sin atomstyrke

by Roald Amundsen

Ikke flere gamle sovjetiske modeller. Russland fortsetter å modernisere sin ubåtflåte. Den russiske marinen startet dermed tirsdag 13. september militærøvelser i Barentshavet -plassert i Polhavet nord for Norge og Russland- for å teste effektiviteten til sine to nye nedsenkbare atomreaktorer: Krasnoyarsk av Yassen og Generalissimo-klassen. Suvorov fra Borei-klassen. Ifølge nyhetsbyrået Kopp, er sikkerheten til disse krigsskipene sikret av en tredje ubåt som stammer fra sovjettiden, Dmitri Donskoy, som er den siste representanten for Akoula-klassen. Med en lengde på 173 meter og 25 000 tonn i et dykk er denne nedsenkbare atomrakettkasteren den største i verden.

Generalissimo Suvorov og de andre modellene av Borei-klassen vil nettopp erstatte den aldrende Dmitri Donskoy for å være de nye spydspissene for den russiske marinens atomangrepsstyrke. På våpensiden vil denne nye nedsenkbare fartøyet kunne bære 16 interkontinentale atommissiler. Disse våpnene har en rekkevidde på mer enn 8000 kilometer. Hver enhet er utstyrt med ti atomstridshoder på 50 til 100 kilotonn. Disse ødeleggende maskinene vil være utstyrt med en ramjet supermotor. Bak dette barbariske navnet skjuler det seg fremdriftsteknologi som kan nå driftshastigheter på over Mach 6, eller seks ganger lydhastigheten.

Lader…

I tillegg til sitt atomvåpenarsenal har denne fjerde generasjons ubåten mange andre fordeler. Dens 170 meter lange og massen på 24 000 tonn hindrer ikke den i å være roligere enn alle forgjengerne. Den kan også bevege seg i 46 kilometer i timen og, takket være dens miniatyratomreaktor, potensielt holde seg under vann i det uendelige. Russiske ingeniører har ikke forsømt komforten til dykkere som vil tilbringe mange måneder under verdenshavene. Generalissimo Suvorov er utstyrt med en liten badstue kalt Bania som har plass til tre til fire personer. En luksus som bare finnes i en håndfull russiske nedsenkbare fartøyer. Til slutt kan krigsskipet senkes ned til 480 meters dyp.

Lader…


LES OGSÅ

Hvordan S-300 beskytter russiske tropper mot ukrainske missiler

Krasnoyarsk er på sin side en angrepsubåt og vil ha en mer allsidig rolle innenfor den russiske flåten. Takket være sin bevæpning som inkluderer ulike typer kryssermissiler og torpedoer, vil den kunne utføre et bredt spekter av oppdrag for den russiske marinen. Denne nedsenkbare Iassen-klassen er en stor bekymring for NATO i Nord-Atlanteren. Faktisk kan deres evne til å navigere snikende og unngå oppdagelse utgjøre en trussel mot bakkebaserte militære installasjoner og fiendtlige marinefartøyer.

I 2021 utførte en annen ubåt av Yassen-klassen, Severodvinsk, den første oppskytingen av det hypersoniske kryssermissilet Zircon i Barentshavet. Krasnoyarsk kan også avfyre ​​Kalibr-missiler som fortsatt skaper kaos på ukrainsk jord. Som en påminnelse kan disse maskinene trenge inn i fiendens luftrom uten å bli fanget opp. Med Kalibr-missilene kan ubåtene av Iassen-klassen utgjøre en alvorlig trussel mot skipene til NATO-landene i tilfelle en generell konflikt i Europa.

LES OGSÅ

Russland mener det er en risiko for direkte konflikt med USA

You may also like