Home » Sammendrag og gjester mottatt på Frankrike 5

Sammendrag og gjester mottatt på Frankrike 5

by Russell Crowe

Vi sees klokken 17:30 på France 5 denne torsdagen 1. juni 2023 med Caroline Roux for å følge en ny utgave av magasinet «C dans l’air». Her er temaet for showet og gjestene som vil bli tatt imot.

17:30 Gjesten til «C in the air»

carolina roux mottar live en personlighet som er nyheter hver dag. Politikere, forfattere, filosofer, vitenskapsmenn eller økonomer: 10 minutter med dialog for å kaste lys direkte over dagens aktuelle hendelser.

Denne torsdagen 1. juni 2023, carolina roux vil motta: Edwy Plenelmedgründer og president i mediedelen.

Mediapart feirer sitt femtende jubileum! Ved denne anledningen medgründer og president Edwy Plenel post Mediapart: 15 flotte undersøkelser Editions du Seuil. Det var leserne som ble konsultert og som valgte disse femten filene de ønsket å se publisert. Disse sakene har blitt oppdatert og omskrevet med et ønske om også å fortelle hvordan de påvirket hovedpersonene, rettferdigheten og samfunnet selv.

Totalt publiserte Mediapart mer enn 6000 undersøkelser, eller mer enn én per dag. Blant de politisk-økonomiske sakene som har preget avisens historie, er den som representerer «kampenes mor» iht. Edwy Plenel : Libya-saken. «Vi har vært her i 12 år, og i begynnelsen mot alle.»

Denne boken viser at noen saker som har kommet frem noen ganger har endret rettferdighetens gang. Dette er tilfellet med Cahuzac-saken. For presidenten for Mediapart, «kan vi bekrefte det: det er et før og etter», spesielt med opprettelsen av den nasjonale finansadvokaten.

På femten år har omkretsen av granskingstidsskriftets undersøkelser endret seg. I de første årene undersøkte journalister mer korrupsjon, skatteunndragelse, våpensalg. I dag har etterforskningen utvidet seg til seksuell og kjønnsvold, med Denis Baupin-saken og i nyere tid Adèle Haenel-saken som iht. Edwy Plenel «Det er en veldig unik historie: det er begynnelsen på MeToo på fransk kino.»

I C dans l’air vil han vende tilbake til de store sakene som har påvirket samfunnet som helhet, hovedpersonene og også rettferdigheten.

17:45 «C i luften»

carolina roux vil tyde nyhetene live i selskap med fire eksperter. På slutten av showet svarer de på spørsmål fra seerne.

Gjestene :

François Clemenceauinternasjonalt forlag i Søndagsavis.

Guillermo Anceltidligere fransk hæroffiser og skribent.

Mary Dumoulinprogramleder «Videre Europa» – ECFR (European Council on Foreign Relations)

Silvia Matelliøkonom, underdirektør iIRIS Institutt for internasjonale og strategiske relasjoner.

Maria Billon (Duplex), London-korrespondent for RTL.

Temaet for showet: Europa: Zelenskys fremstøt

Europa møtes i dag i Moldova, noen få kilometer fra Ukraina og krigen med Russland. Hele Europa og ikke bare EU, men også Balkan-landene, Storbritannia, Island, Norge, Sveits, Ukraina… Stats- og regjeringssjefer i 47 land inviterte til det andre møtet i European Political Community (EPC) ). Som under sin første utgave i Praha i oktober, vil CPE gi opphav til et «familiebilde», en måte å sende et budskap om enhet mot Moskva.

På den offisielle agendaen: cybersikkerhet og kritisk infrastruktur. Men det er det som skjer bak kulissene på dette uformelle toppmøtet, utvekslingene mellom ledere som vil vise seg å være uvurderlige i et avgjørende øyeblikk for kontinentet. I går kunngjorde Emmanuel Macron at han ville møte Kosovos statsminister i selskap med Tysklands kansler Olaf Scholz da det brøt ut en krise mellom Kosovo og Serbia, noe som førte til utsendelse av NATO-forsterkninger etter gatesammenstøt. Men det er fremfor alt Ukraina og dets konsekvenser på kontinentet som vil stå i sentrum for diskusjonene. I går utnyttet Emmanuel Macron plattformen som ble tilbudt ham på sikkerhetskonferansen i Bratislava, Slovakia, for å fjerne uklarheter og misforståelser på grunn av tallrike ubehagelige «små fraser» om Putin og Russland, før han møtte alle stats- og regjeringsledere i Europa.

Emmanuel Macron estimerte dermed at «i dag må vi hjelpe Ukraina med alle midler til å gjennomføre en effektiv motoffensiv […]fordi det som står på spill i de kommende månedene er selve muligheten for en valgt og derfor varig fred.» «En ting er klart», la statsoverhodet til, «selv om krigen er langt fra over: Ukraina vil ikke vil bli erobret og russisk aggresjon er en geopolitisk fiasko» som førte til at Østersjøen ble en NATO-innsjø med tiltredelsen av Finland og snart Sverige og vekket mistillit til alle naboene i USSR.

Han erkjente de vesteuropeiske landenes analytiske feil med hensyn til Russland, og ba om «strategisk avklaring» for å bekrefte «vår europeiske suverenitet», som ifølge ham innebærer å redusere alle avhengigheter og bygge en «europeisk søyle i NATO» fordi «vi kan ikke delegere vår kollektive sikkerhet til de amerikanske velgerne.

Til slutt oppfordret Emmanuel Macron Unionen til å forberede dens kommende utvidelse til et dusin land, inkludert Vest-Balkan og Ukraina, for å unngå «impotens». «Unionen ble designet for å gå stadig dypere, ikke for å stadig utvide», noe som innebærer at den må revurdere sin styring og «oppfinne ulike formater» for å «opprettholde geopolitisk effektivitet: «Fremtiden til vårt kontinent står på spill i […] de neste to eller tre årene,» sa han.

Så hva står på spill i dag under dette toppmøtet i Moldova? For Emmanuel Macron er «et forsvarets Europa grunnleggende». Hva er dens konturer? Hvorfor går Frankrike nå inn for en utvidelse av EU? Finland, som deler en 1300 km grense med Russland, er NATOs 31. medlem siden 4. april. Hvordan går det med din integrering i alliansen? Og hvor er medlemskapet i Sverige?

Er du interessert i temaet?

Still spørsmålet ditt på SMS til 41.555 (mandag til lørdag fra 15:30 til 19:00 | € 0,05 / SMS), kl. Twitter med hashtaggen #cdanslair.

You may also like