Home » Shell ønsker ikke lenger å være et nederlandsk selskap og flytter til London

Shell ønsker ikke lenger å være et nederlandsk selskap og flytter til London

by Russell Crowe


Siste oppdatering 10:52


Royal Dutch Shell, den nederlandsk-britiske fossil multinasjonale, ønsker å bli fullstendig britisk. Hovedkontoret skal flytte fra Haag til London. Matkonsernet Unilever tok tidligere det siste flyttet til London, til tross for bønn fra statsminister Mark Rutte.

Det skriver Flyktninghjelpen:

Avtroppende statsråd Stef Blok (økonomi, VVD) sier han er «ubehagelig overrasket». Det avtroppende kabinettet er i samtaler med selskapet om «konsekvensene … for sysselsetting, avgjørende investeringsbeslutninger og bærekraft». Shell har angivelig sørget for at konsekvensene for personalet kun skulle begrenses til flytting av ulike styreverv.

Ifølge Shell gjør denaturering selskapet mer attraktivt for aksjonærene. Selskapet sier at det vil fortsette å ha en tilstedeværelse i Nederland med en rekke industrier, for eksempel fornybar energi. Selskapet vil miste betegnelsen «kongelig». Det sier administrerende direktør Sir Andrew Mackenzie en erklæring at tilbaketrekningen til London vil lette driften i «en tid med enestående endring for industrien».

Milieudefensie, som fordømmer ødeleggelsen av klimaet og miljøet av selskapet, sier i en uttalelse:

– Dette får ingen konsekvenser for klimasaken Milieudefensie mot Shell. I alle fall forblir den saken i den nederlandske domstolen. Dette vil etter vår mening heller ikke få konsekvenser for fremtidige klimaproblemer i inn- og utland. Rundt om i verden har selskaper et ansvar for å respektere menneskerettighetene og forhindre farlige klimaendringer. Å flytte til Storbritannia åpner for en ny front. Ikke forgjeves Milieudefensie publiserte håndboken «How we defeated Shell» der vi forklarte at denne typen krav er basert på universelle grunnlag som menneskerettigheter, vitenskap og internasjonale klimaavtaler. Vi tror at dommere vil dømme årsaken til farlige klimaendringer på samme måte i alle vestlige jurisdiksjoner.»

You may also like