Home » Skyting i Oslo: hva vi vet om angrepet, som etterlot 2 døde og 14 skadde

Skyting i Oslo: hva vi vet om angrepet, som etterlot 2 døde og 14 skadde

by Liv Ullmann

To personer døde og fjorten ble såret i et angrep i Oslo sentrum (Norge) like før Gay Pride-marsjen i juni i fjor. Denne mandagen ble to påståtte medskyldige til gjerningsmannen til skytingen, arrestert i ettertid, arrestert.

Ny dramatikk i Norge. Politiet meldte at to personer ble drept og fjorten skadet, noen alvorlig, i skyteepisoder som skjedde natt til fredag ​​25. juni i Oslo sentrum.

fire arrestasjoner

Denne mandagen 26. september, nesten tre måneder etter hendelsene, ble to mistenkte pågrepet søndag i Oslo. De er implisert for «medvirkning til en terrorhandling». Den ene av de to personene er en somalier i 40-årene, den andre en nordmann i 30-årene, opplyser Oslo-politiet i en uttalelse.

Og fredag ​​kunngjorde Oslo-politiet at de hadde lansert en internasjonal etterlysning mot Arfan Qadeer Bhatti, en 45 år gammel islamist med lang kriminalitet, også mistenkt for «medvirkning til en terrorhandling».

Umiddelbart etter hendelsen pågrep politiet Zaniar Matapour, en 43 år gammel nordmann med iransk opprinnelse, mistenkt for å være skytteren.

Disse nye arrestasjonene bringer til fire antall involverte i angrepet som sjokkerte den skandinaviske nasjonen.

Den privilegerte terrorstien

Begivenhetene fant sted 25. juni rundt ett om morgenen på tre forskjellige, men nære steder, inkludert en homobar, i sentrum av den norske hovedstaden.

«Politiet etterforsker fakta som en terrorhandling,» sa han i en uttalelse, uten å gi ytterligere detaljer foreløpig. På dette stadiet av etterforskningen har myndighetene kunngjort at skytteren er en nordmann med iransk opprinnelse.

Den mistenkte, hvis identitet ikke er frigitt, var kjent for interne etterretningstjenester, også ansvarlig for bekjempelse av terror, sa Oslo-politibetjent Christian Hatlo på en pressekonferanse. Han måtte også forholde seg til politiet for mindre handlinger som bæring av kniv eller dom for besittelse av narkotika.

Ifølge en NRK-journalist til stede ved skytingen, kom skytteren med en bag som han tok ut et våpen som han skjøt med.

Området ble patruljert av tungt bevæpnede politifolk iført skuddsikre vester og hjelmer. Blant de 14 skadde ble åtte fraktet til sykehus og ytterligere seks ble behandlet av en medisinsk tjeneste. – Noen beskrives som alvorlig skadd, andre med lettere skader, sier politibetjent Tore Barstad.

Pride-paraden avlyst

LHBT-pridemarsjen som var planlagt til samme lørdag i Oslo, ble avlyst etter anmodning fra politiet etter skytingen som rammet to barer, inkludert et homofilt etablissement, meldte arrangørene.

Etter «klare» politianbefalinger er «alle Oslo Pride-relaterte arrangementer avlyst», skriver arrangementsarrangørene i en uttalelse lagt ut på Facebook.

«Vi er overveldet av sorg»

«I dag skulle vi feire kjærligheten og farge gatene våre med regnbuens farger. I stedet er vi overveldet av sorg, reagerte statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse. «Selv om vi ikke er sikre på at det er de homoseksuelle miljøene som ble angrepet, vet vi at (de) er offeret,» la han til. «Vi deler din fortvilelse. Vi er forent».

Kong Harald sa han var «forferdet». «Vi må stå sammen for å forsvare våre verdier: frihet, mangfold og gjensidig respekt,» sa han i en offisiell uttalelse.

I Frankrike hadde innenriksminister Gérald Darmanin bedt prefektene og direktørene for politiet og gendarmeriet om å øke den generelle årvåkenheten i Frankrike, og mer spesielt for Pride-paraden. Han hadde også bedt om å mobilisere sensorene for å oppdage mulige trusler som kunne tynge på disse hendelsene.

Det generelt fredelige Norge var åsted for blodige angrep 22. juli 2011 da høyreekstremisten Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i et bombeangrep mot regjeringens hovedkvarter i Oslo og en skyting mot en demonstrasjon av unge arbeidere på øya Utoeya.

You may also like