Home » Slaveri og homofobi, komiker Rasmus ser egentlig ikke Qatar-VM

Slaveri og homofobi, komiker Rasmus ser egentlig ikke Qatar-VM

by Russell Crowe

Ikke bry deg om slaveri, vi ser fotball uansett. Alle er velkomne i Qatar, bortsett fra når du er homofil. Den 30 år gamle komikeren er ikke redd for å trekke oppmerksomhet til det kontroversielle temaet. På halvannen uke så over 230 000 mennesker videoen hans, men Wold håper at mange flere vil se videoen hans.

«Jeg håper virkelig det skremmer folk litt. La dem begynne å snakke om det, slik at bevisstheten vokser. Hvis folk vet om korrupsjon og slaveri i Qatar, kan de også bestemme seg for å ikke se verdensmesterskapet, sier Wold til RTL Nieuws.

Tusenvis av ofre

Den viser til nyheter fra februar i fjor. Så regnet den britiske avisen Vergen at mer enn 6500 arbeidsinnvandrere har dødd i Qatar siden landet vant fotballturneringen.

Mange av ofrene døde av utmattelse mens de jobbet i den brennende varmen med å bygge fotballstadioner, hoteller og veier for turneringen.

«Jeg er en stor fotballfan, men da jeg leste det knuste det hjertet mitt,» sier Wold. Min kjærlighet til sporten har ikke vært den samme siden den gang. Fotball er viktig, men ikke viktigere enn folks liv.»

Så langt har tilbakemeldingene vært overveldende positive. Wold hater imidlertid også videoen hans. «De kaller meg en rasist fordi noen tror sangen har med religion å gjøre. At jeg som hvit mann kritiserer fargede mennesker. Men det er ikke tilfelle, så jeg tar det ikke personlig,» sier han.

Norsk motstand

Protester mot Qatar høres oftest fra Norge. For eksempel, under den første kvalifiseringskampen, hadde spillerne på det norske landslaget på seg en T-skjorte hvor det sto «Menneskerettigheter, på og utenfor banen».

Flere fremtredende fotballklubber lobbet for en boikott, men landet stemte til slutt mot det.

Wold er glad for at det er mer oppmerksomhet i landet hans for problemene i Qatar. «Men ja, å bruke t-skjorter kommer ikke til å redde liv. Vi er fortsatt for tolerante. Etter min mening bør vi kreve mye mer fra FIFA og Qatar.

«De vil, men de tør ikke»

Ifølge Wold ville det vært best om flere tidligere fotballspillere var med på å promotere sangen hans. «De har mye makt, og det er mange fotballfans blant fansen deres. Jeg har kontaktet noen. De er enige med meg, men de tør ikke snakke om det. Det er et for sensitivt emne. Og de har alltid lært å ikke involvere seg i politiske diskusjoner.»

De siste dagene har videoen hans fått økende oppmerksomhet, også i utlandet. »Jeg håper at viral han. Folk får ikke sangen ut av hodet. Så alle vet hva som skjer.»

You may also like