Home » Start av arbeidet med den 20. sesjonen av ministermøtet i Alger

Start av arbeidet med den 20. sesjonen av ministermøtet i Alger

by Siv Jensen

AA/Algier/Aksil Ouali

Arbeidet med den 20. sesjonen av ministermøtet mellom afrikanske og nordiske land startet tirsdag morgen i Alger, i nærvær av representanter for 30 stater, inkludert 20 utenriksministre. Det første møtet i sitt slag i Algerie, det uformelle møtet som vil fortsette utover dagen i dag, vil inneholde deltakelse fra fem nordiske land, nemlig Finland, Norge, Danmark og Sverige, for å «forsterke dialogen på grunnlag av felles verdier» (tema av møtet), med afrikanske land.

Denne rekordhøye deltakelsen, som arrangørene påpeker, «er et vitnesbyrd om interessen som Afrika og landene i Nord-Europa har for dette nye formatet for dialog.» La oss minne om at i den 19. sesjonen, som ble holdt i juni 2022 i Helsingfors, deltok bare fire nordiske ministre og syv afrikanske ministre. De andre 10 deltakerlandene var representert av viseministre eller andre høytstående tjenestemenn fra deres utenriksavdelinger. To land som er sanksjonert av Den afrikanske union (AU) for ikke-konstitusjonelle endringer er ikke invitert til denne nye sesjonen: Mali og Niger.

Kongeriket Marokko vil heller ikke være til stede, hvis forhold til Algerie har vært brutt siden 2021.

Dette møtet, opprettet i 2001 på initiativ av den tidligere svenske utenriksministeren, Anna Lindh, holdes for første gang i et nordafrikansk land. I løpet av disse to dagene vil deltakerne diskutere tre hovedområder: fred og sikkerhet, økonomisk partnerskap og multilateralt samarbeid, samt ungdomsutdanning i Afrika.

Det første målet med dette møtet handler om å fremme samarbeid mellom afrikanske land og nordiske land på nivå med FN-organer, for å styrke multilateralisme, men også for å samarbeide for å gi de nødvendige midlene for å møte dagens utfordringer, som klimaendringer. klimaendringer, migrasjonsfenomenet og grenseoverskridende terrorisme.

På menyen for dette møtet står også undersøkelsen av midler for å fremme økonomisk og kommersielt samarbeid og gå utover det å gi humanitær hjelp, selv om det er avgjørende for kampen mot ekstrem fattigdom som plager noen land, spesielt i Sahel.

Bare en del av sendingene som Anadolu Agency sender til sine abonnenter gjennom Internal Broadcasting System (HAS) blir overført på AA-nettstedet, i sammendragsform. Ta kontakt med oss ​​for å abonnere.

You may also like