Home » Sted – Kaunas: Stjernene i verdenshovedstaden vil stjele programmet til den europeiske kulturhovedstaden

Sted – Kaunas: Stjernene i verdenshovedstaden vil stjele programmet til den europeiske kulturhovedstaden

by Russell Crowe

Selv om programmet Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022 utvikles av tusenvis av lokale innbyggere, som det først og fremst er ment for, er det de store kulturnavnene som skaper og rettferdiggjør verdien av prosjektet, som har vart i flere år.

For noen verdenskjente kunstnere er tittelen kulturhovedstad et insentiv til å besøke forfedrenes land, mens andres opphold vil være et resultat av mange års samarbeid. En ting er klart: Kaunas vil i 2022 bli episenteret på kontinentet som alle vil besøke. Alle fra teatersuperstjernen Robert Wilson til serbiske Marina Abramović, som har blitt synonymt med skuespill.

Helbred oss ​​fra det vi ikke husker

Det mest kjente navnet på samtidskunst i utstillingsprogrammet «Kaunas 2022» – William Kentridge (f. 1955, PAR) presenteres for første gang i Kaunas, Litauen, hvor røttene hans er av litauisk opprinnelse. En av de mest fengslende kunstnerne som jobber i dag, en ærlig og smertelig åpen humanist som konkurrerer om de beste galleriene i verden, vokste opp i Johannesburg, preget av de fantastiske kontrastene i naturen og det industrielle landskapet. Verkene hans er gjennomsyret av lokale følelser og gripende temaer: menneskerettigheter, rase- og eiendomsulikhet, revolusjoner, den forvirrede konfrontasjonen mellom hederlige idealer og skammelig hverdagsliv som krenker menneskeverdet.

Ifølge Virginija Vitkienė, direktør for Kaunas 2022, kurator for utstillingen «What we don’t remember» ved Nasjonalmuseet for kunst MK Čiurlionis, inviterte kunstneren til Kaunas (som har holdt på siden 2016) og visste at han hadde moralen rett til å nekte å reise til landet, som går tilbake til 1800-tallet. På slutten av 1900-tallet, under tsarpogromene, slapp hans oldeforeldre unna de tragiske hendelsene. «Jeg håper at du med ditt samtykke bidrar til den sårt tiltrengte prosessen med å gjenopprette hukommelsen, og hjelper oss å helbrede det vi ikke husker eller ikke vil huske,» sier kunstkritikeren. Ifølge henne, ved å gå med på å delta, sluttet Kentridge seg til sin iboende energi, og i tillegg til hans anerkjente verk som Rejection of Time, Drawing Lessons og Drawings for Projection. Projections) laget en serie fugletegninger og en installasjon. Du som aldri kom ”spesifikt for museumspublikummet.

Foto av M. Plepius

Jeg ønsker at publikum skal oppleve utstillingen «Det vi ikke husker» som et bevisst forsøk på å huske, som om det var den eneste ærlige måten å leve og sameksistere på. Jeg inviterer deg til å reflektere over hullene i både global og personlig hukommelse sammen med forfatteren”, sier V. Vitkienė. W. Kentridge-utstillingen på MK Čiurlionis National Art Museum finner sted fra 22. januar. til 30. november.

Overflod av internasjonale vinder i teatret

«Kaunas National Drama Theatre er en av de viktigste partnerne til kulturhovedstaden,» laster «en stor del av programmeringen og forbereder en virkelig imponerende premiere med de mest kjente europeiske og litauiske regissørene. Dette er et godt eksempel fra det faktum at at Kaunas er i ferd med å bli en stor europeisk scene,» sa Ana Kočegarova-Maj, direktør for Kaunas 2022-programmet, på slutten av sommeren, under den 102. teatersesongen. Og faktisk solide og modne kreative samarbeid med artister fra Tyskland, Canada , Ungarn, Norge, Luxembourg, USA, Sacartwell og Latvia blir endelig åtte premierer med universelle temaer.

Sannsynligvis den største begivenheten i teatrets historie og samtidig den største hemmeligheten er stykket «Dorian» basert på arbeidet og livet til Oscar Wilde, regissert av den amerikanske teatersjefen Robert Wilson. Regissøren besøkte Kaunas i begynnelsen av oktober, da han ble kjent med teaterteamet, og for mange uventet valgte Dorianas to litauiske skuespillere til den planlagte mono-forestillingen: Mantas Zemleckas og Dainiai Svobonas. Premiere på «Doriano» i Kaunas – 2022 til høsten.

Foto av J. Deakin

Et annet svært viktig navn som endelig er i ferd med å utvikle seg i Litauens eldste dramatiske teater er Oskaras Koršunovas. Vilnius-beboeren, som turnerer verden rundt og presenterer premieren på de mest kjente teatrene og festivalene, gir endelig talentet sitt til Kaunas. Denne regissøren fikk i oppdrag å bidra til den andre delen av «Contemporary Kaunas Myth Trilogy» «Santaka». Der Nemunaene og Neriene møtes,

I slutten av mai vil en kreativ aksjon «The Appearance of a Beast» syntetisere ulike kunster. Deretter vil dette unike stykket bli flyttet til den store scenen i Kaunas National Drama Theatre.

Endelig henne i Kaunas!

«Endelig,» ropte uten tvil ikke bare Meno Parkas galleriteam, som endelig bekreftet en av de mest ambisiøse hendelsene i historien, men også mange som så Kaunas 2022-programmet live eller virtuelt.

En unik mulighet til å besøke den personlige utstillingen til verdens mest kjente kunstnere Marina Abramović «Memory of Existence» venter de som skal være i Kaunas våren 2022. Det er allerede klart at dette, og skaperens eget besøk i Kaunas, vil be vil bli en av de viktigste begivenhetene i den europeiske kulturhovedstaden.

Utstillingen på Kaunas Bildegalleri skal lages basert på syklusen av utstillinger «The Cleaner» som har reist verden rundt. Det vil være mulig å se de viktigste stadiene av Abramovićs arbeid siden 1960-tallet: utstilling av de mest kjente verkene, dokumentariske videointervjuer og de mest kjente videoinstallasjonene av kunstneren. Dette imponerende prosjektet presenteres av Meno Parkas Gallery i samarbeid med Znaki Czasu Center for Contemporary Art i Toruń, 2019. The Cleaner and the Marina Abramović Institute i samråd med Museum of Contemporary Art i Beograd og Moderna Museet i Stockholm.

Det er symbolsk at verkene til George Mačiūnas, venn av George Flucus, oppfinneren av fluxus-bevegelsen født her, vil bli presentert i Kaunas i 2022. The Learning Garden of Freedom er en retrospektiv utstilling av Yoko Onos arbeid, organisert i samarbeid med kunstnerens Studio One i New York og Kaunas Picture Gallery nær Mačiūnas barndomshjem.

Utstillingen, som finner sted til høsten, er full av verk av kunstneren som gjennomgår ulike perioder og kreative praksiser: fra konseptuell kunst, eksperimentell kino til rominstallasjoner, objekter, verbale stykker og performance. I mellomtiden vil kunstnerens ikoniske verk Exit It vises i den sjarmerende mellomkrigsbygningen til Bank of Litauen nesten hele året.

Foto av N. Fabaek

Verdenskjent musikkprogram, med litauiske krydder

«Kaunas 2022» er en flott mulighet til å invitere både utenlandske artister og våre talenter som tilbringer mye tid i utlandet til Litauen. Invitasjonen til Pažaislis Music Festival ble vennlig akseptert av en av de mest titulerte dirigentene Mirga Gražinytė-Tyla, som vil delta i festivalen «Stars of World Music in Pažaislis» som ble arrangert spesielt for året for den europeiske kulturhovedstaden.

På en eksklusiv konsert dedikert til minnet om Irena Veisaitė i 2022. 2. september vil kvinnen dirigere Litauens nasjonale symfoniorkester, Kaunas State Choir, International Joint Choir og pianisten Onute Gražinytė (ja, søstrene hennes!) . Pažaislis-klosteret, kalt en barokkperle, vil inneholde «Maurice Ravels konsert for klaver og orkester i G-dur», som vil skinne i forskjellige farger. Premiere på den niende symfonien av den polske komponisten Mieczysław Weinberg.

Besøkende til den europeiske kulturhovedstaden 9. oktober får den unike muligheten til å høre et av Storbritannias mest prestisjefylte orkestre, Royal Philharmonic Orchestra. Orkesteret vil opptre i Kaunas Sports Hall sammen med Kaunas State Choir, som har en kraftfull klang, og vil spille Ludwig van Beethovens Choral Fantasy, op. 80 «er forløperen til den berømte» Hymn to Joy «, hymnen til den europeiske union.

I 2022 vil Requiem, som ble tildelt den prestisjetunge Grammy Music Award av Andrew Lloyd Webber, en av de mest kjente samtidskomponistene, fremføres i Litauen for første gang. Verket vil bli fremført av Kaunas City Symphony Orchestra, som startet prosjektet, og en stor gruppe verdenskjente artister og solister: Kaunas City Symphony Orchestra, Kaunas State Choir, Dagilėlis Children and Youth Choir, Lina Dambrauskaitė (sopran), Edgaras Montvidas (tenor), dirigent som Orbelianas.

«Jeg tror det blir et moderne arrangement som gjenspeiler kulturen i den moderne byen, som folk ikke vil glemme på lenge,» sier prosjektdirektør Algimantas Treikauskas, som oppfordrer alle 30. oktober. å besøke «Žalgiris» stadion.

Kom hjem

Kaunas 2022 «Memory Office»-programmet, som gir full oppmerksomhet til byens multikulturelle minne, bidrar til at Kaunas, i likhet med forfedrenes land, besøkes av mange fremtredende internasjonale skapere. Resultatet av et så viktig arbeid er World Litvak Forum som skal holdes i Kaunas i 2022.

Foto av M. Plepius

En av de mest etterlengtede begivenhetene i Kaunas – Europeisk kulturhovedstad 2022 er verket «Kaunas Cantata: Reconciliation» av den Sør Miller-fødte Kaunas-fødte komponisten Philip Miller og den britiske kunstneren Jenny Kagan, hvis røtter også er i Kaunas. som følger med forumet. Den største og mest massive musikalske opplevelsen i Kaunas har blitt skapt over flere år: mer enn 400 artister: lokale musikere og sangere, kor, representanter for ulike sjangre og generasjoner. J. Kagan vil også organisere en personlig utstilling i Kaunas som forteller historien om familien hennes: en kvinnes foreldre ble kjent med Kaunas-gettoen.

Det er viktig å understreke at hver av de åtte grenene av Kaunas 2022-programmet, som feirer design, modernitet, fellesskap, samskaping og fremtiden, har sin egen superhelt, og det er ingen tvil om at noen av dem vil skinne i framtid. , og distriktene Kaunas og Kaunas vil bli et kreativt springbrett for dem. Dette er tross alt et av målene for Europas mest populære kulturinitiativ og rett og slett en uunngåelig konsekvens.

Neste år vil Kaunas og Kaunas-distriktet bli et sted du ikke slipper unna kulturen. Mer enn 40 festivaler, mer enn 60 utstillinger, mer enn 250 scenekunstarrangementer (hvorav mer enn 50 premierer), mer enn 250 konserter er planlagt.

You may also like