Home » Storbritannia åpner ny militærbase helt nord i Norge

Storbritannia åpner ny militærbase helt nord i Norge

by Russell Crowe

En britisk militærbase ble åpnet helt nord i Norge for å styrke NATOs evner i Arktis etter at Russland invaderte Ukraina.

Navnet Camp Viking, vil det nye norske stedet fungere som et senter for Royal Marine Commandos, sa Storbritannias Royal Navy.

Sjøforsvaret sa at troppene var «tuppen av det arktiske spydet» og «enheten Storbritannia henvender seg til når den trenger tropper som er i stand til å kjempe under ekstreme værforhold.»

«En ny arktisk operasjonsbase vil støtte britiske kommandosoldater i de neste ti årene ettersom Storbritannia understreker sin forpliktelse til sikkerhet i nordområdene.

Norge, et land som grenser til Russland, nekter å være vertskap for permanente baser for utenlandske soldater, derav Camp Vikings begrensede varighet.

Basen, som ligger omtrent 65 km sør for Tromsø, vil huse alt personell fra Royal Marines» elitekommandoledede styrke som reagerer på nye kriser i Europa.

– Plasseringen av leiren er ideell for å avskrekke trusler i regionen og lar Storbritannia reagere raskt der det er nødvendig for å beskytte den nordlige flanken av NATO og dets nære allierte Norge, sa marinen.

NATOs militærallianse i bilder


Nærmere 1000 kommandosoldater er sendt til basen denne vinteren.

Norges forsvarsdepartement sa at basen tidligere hadde blitt brukt av NATO-allierte og senere av nederlandske marinesoldater, melder AFP.

– Leiren er norsk og er finansiert av norsk infrastruktur og driftsmidler, sa en talskvinne for departementet.

Norge, et grunnleggende medlem av NATO, er regelmessig vertskap for allierte tropper for kamptrening under ekstreme kuldeforhold.

Landet, som deler en grense på 198 km med Russland, har forsynt Ukraina med et bredt spekter av militært utstyr, inkludert artilleri og ammunisjon.

Ukraina-konflikten fikk de østlige naboene Finland og Sverige til å søke NATO-medlemskap i mai 2022, og avsluttet tiår med en politikk med militær uoverensstemmelse.

Oppdatert: 8. mars 2023, 22:08

You may also like