Home » suspensjon av kontroversielt hvalfangstprosjekt

suspensjon av kontroversielt hvalfangstprosjekt

by Henrik Ibsen

Et kontroversielt forskningsprosjekt om hvalhørsel er midlertidig suspendert i Norge etter drukningen av en hval, kunngjorde forskere onsdag, og høster kritikk fra dyrerettighetsaktivister som fordømmer «grusomme og unødvendige eksperimenter».


Med AFP


Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)-prosjektet er gjennomført hver sommer siden 2021 i samarbeid med American National Marine Mammal Foundation, og består i å fange vågehval – eller vågehval – i Lofoten (nordvest) for testing. hørsel, før de slippes ut. .


Denne vitenskapelige kampanjen, som offisielt tar sikte på å samle kunnskap for å «definere grenser for menneskeskapt støy i havene», har blitt sterkt fordømt av dyrerettighetsaktivister, som anser det som farlig og er bekymret for hvalenes velvære. .


Han druknet


I løpet av natten 2. til 3. juni skadet dårlig vær de installerte anleggene og skapte en åpning under et garn der en hval ble fanget, ifølge FFI.


«Teorien vår er at hvalen ble viklet inn i stripen av blynettet,» sa prosjektleder Petter Kvadsheim i en uttalelse. Etter drukningen av dyret ble det besluttet en ubestemt pause for å avklare de nøyaktige omstendighetene rundt ulykken, og forankringen av garnene vil bli forsterket.


– Målet vårt er å beskytte vågehval og andre bardehvaler, og beskytte dem mot skadelig menneskeskapt støy, la Kvadsheim til. «Vi vil fortsette å jobbe med det. Dyrenes helse er vår høyeste prioritet i dette eksperimentet.» Den vitenskapelige kampanjen, som vil vare i fire år, skal normalt vare frem til sommeren 2024.


I et telefonintervju med AFP tilskrev Kvadsheim hendelsen til dårlig vær fremfor etterforskningsarbeid og sa at han håpet å kunne gjenoppta «om noen dager».


«Dette har aldri blitt gjort før og uforutsette hendelser kan oppstå,» hevdet han, mens han hevdet at forskningen utføres «steg for steg» og «som planlagt», og at bare «en håndfull» hvaler var nødvendig for å bære den. ut..


Bare én hval våget seg inn i anlegget i det første året med testimplementering i 2021, men den slapp raskt unna. I 2022 ble en annen hval fanget, men forskere slapp den umiddelbart ut på grunn av tegn på stress dyret viste.


Omstridt etterforskning


American Animal Welfare Institute (AWI) ba norske og amerikanske myndigheter om å «umiddelbart og ugjenkallelig avslutte dette prosjektet». «I tre år har forskere ikke vært i stand til å samle inn data mens de har utsatt flere hvaler for stresset ved å være innesperret i store nettinnhegninger og nå forårsake døden til en hval,» bemerket foreningen.


I 2021 hadde 50 internasjonale forskere allerede skrevet til den norske regjeringen for å protestere mot denne forskningen.


«Vi advarte om at disse grusomme og unødvendige eksperimentene ville føre til hvalenes død, og det er dessverre ironisk at denne stakkars vågehvalen døde før eksperimentene i det hele tatt begynte,» kommenterte talspersonen for Whale and Dolphin Conservation Association (WDC), Danny Arboledas.

You may also like