Home » telle arktiske hvalrosser ved telependling

telle arktiske hvalrosser ved telependling

by Russell Crowe

World Wildlife Fund (WWF) og British Antarctic Survey rekrutterer 500 000 frivillige for å identifisere hvalrosser i tusenvis av bilder av Polhavet tatt fra verdensrommet. Målet er å bedre forstå hvordan hvalross påvirkes av klimaendringer. Dette kalles deltakende vitenskap.

Verkets originalitet: det er fjernarbeid! Instruksjoner for denne storstilte handlingen, i den oseaniske kronikken til Déclic magazine.

En vitenskapelig studie med luften av seriøse spill

Prosjektet «Walrus from Space» (Romhvalrosser) er den første folketellingen av atlantiske hvalrosser og Laptev havhvalrosser (underpopulasjoner studert i denne studien) basert på satellittbilder. Denne teknikken gjør det mulig å vurdere antall individer uten å forstyrre dem; det er så mye mer interessant som gjør at folk kan identifiseres på avsidesliggende og vanskelig tilgjengelige steder.

Frivillige inviteres, bak datamaskinene sine, til å tre inn i skoene til en detektiv for å analysere satellittbilder etter hverandre.

Det første trinnet er å identifisere grupper av hvalross på strendene, lett identifiserbare fra verdensrommet, og dermed eliminere alle bilder der det ikke er hvalross. De frivillige får så til å telle de små brune prikkene som tilsvarer hvalrossene. På spill: bronse-, sølv- og gullmerker på hvert nivå, og en rangering som lar deg følge poengsummen din og til fellesskapet av «spillere».

Hvalrossen, et polart dyr i forkant av konsekvensene av global oppvarming

Hvalross er dyr som, når de ikke er i vannet for å fiske, liker å tilbringe tid på arktisk havis for å avle og hvile.

Tykkelsen og utstrekningen av isen, også kjent som «havisen», varierer mye avhengig av årstid. På vinter, dekker nesten hele ishavet. Når våren kommer tilbake, tynnes den og trekker seg tilbake. Dette er et helt naturlig fenomen, som dessverre har vært forstyrret i flere år av global oppvarming.

I følge Krishna Das, en havforsker ved ULiège, har det flerårige isområdet (som gjenstår på slutten av sommeren) redusert med 13 % i løpet av det siste tiåret. Som et resultat finner hvalrossene ikke lenger havis om sommeren å klatre på. De trekker seg deretter tilbake til kontinentet som omgir Polhavet, inn i Russland, Norge, Grønland og Canada.

Med forsvinningen av mer havis år etter år, blir flere hvalross funnet på land om sommeren. De er stablet oppå hverandre, noen ganger i tusenvis.

Det store problemet med disse gruppene av hvalross på strendene er at de er utsatt for omfattende panikkbevegelser. Mens de flykter mot havet, tråkker de på den, knuser den yngste, og forårsaker dermed døden til mange individer.

Å hvile på land i stedet for på isflak betyr også at hvalrosser må svømme lenger og bruke mer energi på å finne maten.

Hva hjelper det å telle hvalross?

I følge Krishna Das gjør telling av hvalross det mulig å evaluere antall individer og se om bestanden er stabil, eller om den avtar eller øker.

Disse dataene lar oss bedre forstå hvalrosser og bedre forstå hvordan de påvirkes av klimaendringer, noe som til slutt lar dem bli bedre beskyttet.

Deltakende marin vitenskap

Ifølge VLIZ, det Ostende-baserte Flemish Sea Institute, er havet det største økosystemet på planeten vår og er fortsatt svært lite utforsket. Dette er grunnen til at forskere i økende grad prøver å invitere innbyggerne til å bidra til deres forskningsinnsats.

Innbyggere kan gripe inn i alle stadier av den vitenskapelige prosessen. Ofte for prøvesamling, for eksempel på strender. ELLER for å analysere prøver eller satellittbilder som i rammen av prosjektet «Walrus from space», som planlegger å analysere 600 000 bilder i året, i fem år.

Hvordan delta?

Gå til WWF Storbritannias nettsted

You may also like