Home » Til tross for undertrykkelsen oppfordrer han til en demonstrasjon søndag mot militæret ved makten.

Til tross for undertrykkelsen oppfordrer han til en demonstrasjon søndag mot militæret ved makten.

by Russell Crowe

Det blodige angrepet i Sudan tar ikke motet fra motstanderne av kuppet. Oppfordringene om å demonstrere, søndag 21. november, ble lansert for å kreve tilbakeføring av sivil makt, til tross for det annonserte dødstallet på 40, ifølge legene, under de siste protestbevegelsene.

USA og Den afrikanske union fordømte denne undertrykkelsen og ba om at appellen skulle unngås. «Overflødig» å tvinge. Norges ambassadør, medlem av troikaen i manøveren på den sudanesiske filen med USA og Storbritannia, fordømte en undertrykkelse «Uutholdelig».

Som ledet av et kupp 25. oktober, omorganiserte hærsjefgeneral Abdel Fattah Al-Bourhane kortene for en ustabil overgang i Sudan. Han arresterte nesten alle sivile ved makten, avsluttet den hellige foreningen av sivile og soldater og erklærte unntakstilstand. Siden den gang har protester mot hæren som ber om tilbakeføring av sivil makt hovedsakelig funnet sted i Khartoum og har ofte blitt undertrykt.

Les også Artikkelen er reservert for våre abonnenter Sudan vender tilbake til det gamle regimets undertrykkende metoder

En brent politistasjon

Pro-demokrati-aktivister oppfordret sosiale nettverk til å demonstrere massivt søndag 21. november mot kuppet med hashtaggen #La marche du million 21. november. Og Sudanese Professionals Association (APS), en av spydspissene i det folkelige opprøret i 2019 som presset hæren til å styrte general Omar Al-Bashir etter tretti års styre, oppfordret sudaneserne til å holde oppe presset for retur av sivile . kan.

Lørdag marsjerte hundrevis av demonstranter i Khartoum North, en forstad til hovedstaden, og reiste barrikader i gatene og satte fyr på dekk. «Nei til militærmakt! «ropte demonstrantene. Andre gikk ut i gatene øst og sør i hovedstaden, ifølge vitner. En politistasjon i området tok fyr. Demonstrantene og sikkerhetsstyrkene anklaget hverandre for å stå bak hendelsen.

Les også I Sudan sørger byen Bahri over sine martyrer

Onsdag var den dødeligste dagen siden kuppet, og drepte 16 mennesker, hovedsakelig i det nordlige Khartoum, en forstad knyttet til hovedstaden med en bro over Nilen, ifølge en pro-demokratisk legeforening. En av dem ga etter for skadene sine lørdag. «En 16 år gammel gutt som ble skutt i hodet og beinet 17. november er en martyr»sier fagforeningen i en uttalelse. Hans død bringer til 40 antall mennesker, inkludert tenåringer, drept i protester siden 25. oktober. De aller fleste er demonstranter.

Politiet sier de aldri åpnet ild mot demonstrantene. Hun lister opp bare én død og 30 sårede blant dem, ifølge henne på grunn av tåregass, mot 89 sårede politifolk. Myndighetene sa i en uttalelse lørdag at en etterforskning av de døde demonstrantene vil starte. I Omdourman, tvillingbyen Khartoum, fordømte demonstranter angrepet og sang: «Ned med militærmakt! «

General Abdel Fattah Al-Bourhane kompromissløs

Etter eskaleringen av volden, sa USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag. «Dypt bekymret» undertrykkelse og oppfordret militæret til å tillate fredelige protester, og gjentok behovet for det «Gjenopprette den sivilledede overgangen».

Les også Antony Blinken i Afrika for å snu siden om Trump-årene

Den afrikanske union, som suspenderte Sudan, fordømte også «På de sterkeste vilkår» Onsdag undertrykkelse og kall til «Demokratisk overgang»ifølge en uttalelse lørdag. Komiteen for å beskytte journalister (CPJ) har på sin side krevd løslatelse av journalister som ble arrestert mens de dekket protestene, inkludert Ali Farsab, som ifølge organisasjonen ble slått og skutt onsdag.

Stilt overfor krav om tilbakeføring av sivil makt, står general Bourhane fast. Han omdøpte seg selv til spissen for overgangens høyeste institusjon, Suverenitetsrådet, og fornyet alle dets militære eller pro-hærmedlemmer og utnevnte apolitiske sivile. Militæret, derimot, er trege med å utnevne den nye regjeringen de hadde lovet i flere uker etter marginaliseringen av statsminister Abdallah Hamdok, satt i husarrest.

For den norske ambassadøren Therese Loken Gheziel, matet verden «Store forhåpninger» i Sudan ble de badet i kuppet.

Verden med AFP

You may also like