Home » Tusenvis evakuert og kraftverk senket etter flom

Tusenvis evakuert og kraftverk senket etter flom

by Liv Ullmann

Syv helikoptre ble satt inn for å hjelpe med å evakuere innbyggere, sa den norske regjeringen.

Tusenvis av mennesker er evakuert og et kraftverk er nedsenket etter kraftig flom i Norge, meldte myndighetene i det skandinaviske landet onsdag.

«Vi opplever en krise av nasjonal dimensjon», erklærte fylkesleder Aud Hove i Innlandet (sør), fylket som er mest rammet av flommene og skredene som rammet sør i landet. 115 veier ble berørt av dette dårlige været.

«Vi trenger hjelp fra samfunnet som helhet. I dag er der vi vil lykkes eller mislykkes,» la han til.

– Vi har aldri sett så høye flommer i flere elver. Prognoser tyder på at flommer vil fortsette å øke i hovedelvene, sier VG-funksjonær Erik Holmqvist til VG-avisen, Energi- og vanndirektoratet.

«Enorme materielle skader»

Syv helikoptre ble satt inn for å hjelpe med å evakuere innbyggere, sa regjeringen.

– Det er mange mennesker som er evakuert, mange mennesker er rammet og enorme materielle skader. Situasjonen er svært vanskelig i en stor del av landet, advarte justis- og offentlig sikkerhetsminister Emilie Enger Mehl. Og Braskereidfoss vannkraftverk, som ligger ved bredden av Glommaelva, landets lengste, ble oversvømmet da slusene ikke ble åpnet.

Den norske strømleverandøren Hafslund sa at etter et nettsvikt ved anlegget sluttet dammens generatorer å fungere tidlig onsdag. «Et automatisk system bør tillate at ventilene kan åpnes ved en eventuell nedstengning», sa selskapet og la til at det på dette tidspunktet ikke var mulig å si hvorfor dette systemet ikke hadde fungert.

Vannet oversvømmet anleggene, gjorde dem ubrukelige og forårsaket skade på eiendom, fortsatte Hafslund i sin uttalelse. Rett etter klokken 16.00 (14.00 GMT) ga en demning ved demningen etter under vanntrykket og begynte å renne over. Med passering av uværet kalt «Hans» siden helgen, står Norge og Sverige overfor kraftige regnvær som har ført til flom og jordskred.

Hovedartikler

You may also like