Home » Ukraina tar på seg ansvaret for droneangrep mot Moskva

Ukraina tar på seg ansvaret for droneangrep mot Moskva

by Siv Jensen

MOSKVA: Ukraina har tatt på seg ansvaret for droneangrepet som traff Moskva natt til mandag, og illustrerer sårbarheten til den russiske hovedstaden, mens nye angrep har rettet seg mot Krim og Ukrainas Odessa-region.

Raidet mot Moskva var «en spesiell operasjon av GUR», militær etterretning, sa en kilde i Ukrainas forsvar som ba om anonymitet.

Denne sjeldne påstanden fra Kiev, som den generelt benekter eller ikke kommenterer, kommer etter at Ukrainas president Volodymyr Zelensky lovet gjengjeldelsestiltak etter russiske bombeangrep i helgen i Odessa som drepte to mennesker og ødela en katedral.

Russland, på sin side, vurderer «alvorlige represalier» etter disse angrepene på hovedstaden og Krim, erklærte russisk diplomati på sin side, og anklaget Vesten for å stå «bak de frekke handlingene» til Kiev.

Moskva-regionen hadde ikke vært målrettet av droner på nesten tre uker.

Den russiske hæren, som fordømte en «terrorhandling», bekreftet at to av disse maskinene var blitt nøytralisert og hadde krasjet uten å etterlate ofre.

En av dronene landet på en hovedakse i den russiske hovedstaden Komsomolsky Prospekt, nær det russiske forsvarsdepartementet. AFP-journalister så en bygning med skadet tak, flere politibiler og brannbiler, samt en ambulanse.

– Klokken var 03:39. Huset ristet virkelig, sa Vladimir, en 70 år gammel muskovitt, til AFP. «Det er opprørende at en ukrainsk drone nesten kunne fly rett opp til forsvarsdepartementet,» sa han.

En annen drone traff forretningssenteret i Likhacheva-gaten i Sør-Moskva, der en AFP-fotograf så knuste vinduer på toppen av en bygning nær en butikk til den franske Leroy Merlin-gruppen.

Droner over Krim

Den russiske hovedstaden og dens omegn, som ligger mer enn 500 km fra grensen til Ukraina, har allerede vært mål for droneangrep, inkludert et som traff Kreml i mai.

4. juli ble fem droner skutt ned over denne regionen, ifølge russiske myndigheter, et angrep som forstyrret driften av Vnukovo, en av Moskvas tre internasjonale flyplasser.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sa mandag at «tiltak» ble iverksatt for å forsvare hovedstaden og at «alle droner» er ødelagt.

Dette angrepet gjenspeiler de som var rettet mot det annekterte Krim og Sør-Ukraina den siste uken, hvor spenningen eskalerte ytterligere etter at Russland forlot en nøkkelavtale for Ukrainas korneksport over Svartehavet.

På Krim ble et ammunisjonslager truffet under et nytt angrep fra ukrainske droner i Djankoy-distriktet, nord på denne annekterte halvøya, rapporterte dens russiske guvernør, Sergei Asksionov, mandag.

I følge den russiske hæren ble 14 ukrainske droner skutt over Krim nøytralisert med jamming-systemer og ytterligere tre skutt ned av luftvernforsvar.

I Ukraina ble et barn drept og seks personer skadet i et russisk bombeangrep i øst som guvernør Pavlo Kyrylenko sa traff en «lokal dam, der folk hvilte» i Kostiantynivka.

AFP-journalisten Dylan Collins ble skadet i et droneangrep mens han rapporterte om en ukrainsk artilleriposisjon nær Bakhmout, også i det østlige Ukraina. Ifølge legene er han ikke i livsfare.

Zelenskys fordømmelse

Et nytt russisk droneangrep, som varte i «nesten fire timer», var rettet mot et ukrainsk havneanlegg ved Donau i Odessa-regionen, og ødela et skur der korn ble lagret, sa det ukrainske militæret mandag.

«Jeg fordømmer på det sterkeste de nylige russiske angrepene mot den ukrainske sivile infrastrukturen i Donau, veldig nær Romania», et NATO-medlemsland, reagerte den rumenske presidenten, Klaus Iohannis.

På bakgrunn av den økende russiske beskytningen av landbruksområder, vurderte Volodymyr Zelensky mandag muligheten for en utvidelse av restriksjonene som fem EU-land har pålagt ukrainsk kornimport som «uakseptabel».

Zelensky hadde søndag lovet «gjengjeldelse» etter oppskytingen av russiske missiler i Odessa, hvis historiske sentrum tidligere i år ble oppført av UNESCO som et verdensarvsted.

Denne havnebyen, som er et vanlig mål for russiske angrep, fikk et nytt nattangrep, natt til lørdag, der to mennesker ble drept og 22 andre ble såret, inkludert minst fire barn.

Transfigurasjonskatedralen, grunnlagt for over 200 år siden, ødelagt av sovjeterne i 1936, og deretter gjenoppbygd på begynnelsen av 2000-tallet, ble hardt skadet av disse angrepene.

Kreml nektet mandag for å ha angrepet denne religiøse bygningen, og forsikret at den hadde blitt truffet av ukrainsk «anti-missil»-ild. Fransk diplomati på sin side anklaget Moskva for å ha «bevisst» angrepet sivil infrastruktur.

Den russiske viseforsvarsministeren Denis Mantourov avslørte at Russland nå produserer samme mengde ammunisjon hver måned som det gjorde i hele 2022 og har også trappet opp produksjonen av militære våpen, i måned 17 av offensiven i Ukraina.

You may also like