Home » Venstreopposisjonen har vunnet det norske stortingsvalget

Venstreopposisjonen har vunnet det norske stortingsvalget

by Russell Crowe

Fem opposisjonspartier har vunnet 98 av 169 seter i parlamentet, nok til å erstatte sentrum-høyre-koalisjonen ledet av den konservative statsministeren Erna Sulberg, ifølge tidlige stemmeanslag.

Selv om den offisielle valgdagen var mandag, var valglokalene i nesten halvparten av byene åpne allerede søndag. Førtidsstemmegivning var tilgjengelig tidligere og ble brukt av cirka 1,65 millioner nordmenn, eller 42 % av de 3,9 millioner stemmeberettigede.

DNA, hvis leder Sterer har en god sjanse til å bli statsminister, sammen med sine mest ettertraktede allierte, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, kan til og med vinne absolutt flertall i parlamentet.

Dette absolutte flertallet ville eliminere behovet for støtte fra to andre opposisjonspartier, de radikale venstreorienterte grønne og røde partiene, og ville lette koalisjonssamtaler.

«Disse resultatene ser veldig lovende ut, selvfølgelig telles de endelige resultatene fortsatt, men forutsatt at prognosen stemmer, ser det ut til å være et veldig sterkt mandat for endring,» sa Espen Bart, DNA-energisjef.

Muligheten for en trepartskoalisjon «er akkurat det vi håpet på, og det betyr at vi kan starte samtaler i løpet av de neste dagene,» sa Bart.

De Grønne har sagt at de kun vil støtte venstreregjeringen dersom den lovet umiddelbart å avslutte oljeletingen i Norge, det største oljeproduserende landet i Vest-Europa. Stere har avvist dette ultimatumet.

Steere (61), som lovet å bekjempe sosial ulikhet under valgkampen, har tatt til orde for en gradvis eliminering av oljeøkonomien, i likhet med Høyre.

Kampanjen før valget fokuserte på å dempe klimaendringer og beskytte miljøet, samt relatert oljepolitikk.

Oljeindustrien har hjulpet Norge til å bli et av de rikeste landene i verden, men i møte med økende bekymring for klimaendringene, krever noen nordmenn en overgang til en økonomi som er mindre avhengig av olje.

De dystre spådommene i rapporten fra FNs mellomstatlige panel for klimaendringer (IPCC) som ble utgitt for en måned siden, har økt populariteten til ADN og flere mindre partier, ettersom programmene deres inneholder ambisiøse planer for å bekjempe klimaendringer.

Steere har fungert som utenriksminister i forrige regjering, ledet av daværende ADN-leder og nåværende NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stere ventes å starte samtaler om regjeringsdannelse med Senterpartiet og Sosialistisk Venstre. Senterpartiet har imidlertid varslet at de ikke vil danne koalisjon med Venstre.

Andre leser nå

You may also like